Nejlepší sekaná s krémovou kaší a křupavou cibulkou: Recept, který si zamilujete!

Zdroj: Lucie Vích

Hledáte recept na klasickou českou sekanou, která je šťavnatá, plná chuti a perfektně doplněná sametově jemnou bramborovou kaší a neodolatelnou křupavou smaženou cibulkou? Už nehledejte! Tento optimalizovaný recept vás provede krok za krokem k dokonalému obědu, který potěší celou rodinu. Připravte se na explozi chutí a vůní, která vás vrátí do dětství!

Co budete potřebovat?

Na sekanou:

  • 500 g mletého vepřového masa (ideálně s vyšším obsahem tuku pro šťavnatost)
  • 1 větší vejce
  • 50 ml smetany (ke šlehání nebo na vaření, 12% a více)
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 2-3 stroužky česneku, prolisované
  • 1 lžíce čerstvého libečku, nasekaného (nebo 1/2 lžičky sušeného)
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky majoránky
  • 1 starší žemle (nebo rohlík), namočená v mléce a vymačkaná
  • Sůl dle chuti (cca 1-1,5 lžičky)
  • Čerstvě mletý černý pepř dle chuti
  • 100 g anglické slaniny, na plátky

Na bramborovou kaši:

  • 800 g brambor, varný typ C (ideální na kaši)
  • 100 ml plnotučného mléka (nebo smetany)
  • 50 g másla
  • Sůl dle chuti

Na smaženou cibulku:

  • 2 větší cibule
  • Rostlinný olej na smažení
  • Hladká mouka na obalení (cca 2 lžíce)
  • Sůl

Jak na to? Podrobný návod

1. Příprava sekané:

  1. Žemle: Starší žemli namočte do trochy mléka. Jakmile změkne, důkladně ji vymačkejte a rozdrobte.
  2. Míchání masa: Do velké mísy dejte mleté vepřové maso, vymačkanou žemli, vejce, smetanu, plnotučnou hořčici, prolisovaný česnek, nasekaný libeček, sladkou papriku, majoránku, sůl a čerstvě mletý pepř.
  3. Hnětení: Všechny suroviny důkladně prohněťte rukama, dokud se směs nespojí a nebude kompaktní. Čím déle budete hnětet (alespoň 5-7 minut), tím bude sekaná šťavnatější a lépe držet pohromadě.
  4. Tvarování: Z masové směsi vytvarujte šišku a tu obalte plátky anglické slaniny. Slanina dodá sekané nejen chuť, ale i šťavnatost a zabrání vysušení.
  5. Pečení: Předehřejte troubu na 180 °C. Sekanou vložte do pekáče (můžete podlít trochou vody nebo vývaru) a pečte přibližně 60-75 minut, dokud nebude krásně zlatavá a propečená. Během pečení můžete sekanou občas podlít vypečenou šťávou.

2. Příprava bramborové kaše:

  1. Vaření brambor: Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na stejně velké kousky. Dejte je do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte a vařte doměkka (cca 15-20 minut).
  2. Příprava kaše: Sceďte vodu z uvařených brambor. Přidejte máslo a teplé mléko (nebo smetanu).
  3. Mačkání: Brambory důkladně rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo protlačte lisem na brambory. Nikdy nepoužívejte mixér, kaše by byla gumová! Míchejte, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci. Podle potřeby dosolte.

3. Příprava smažené cibulky:

  1. Krájení cibule: Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky nebo půlkolečka.
  2. Obalování: Plátky cibule promíchejte s trochou hladké mouky a soli. Mouka pomůže vytvořit křupavou kůrčičku.
  3. Smažení: Na pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje (cibule by měla být ponořená). Jakmile je olej horký, vhoďte cibulku a smažte za občasného míchání dozlatova a dokřupava.
  4. Odsátí tuku: Usmaženou cibulku vyjměte dírkovanou naběračkou a nechte okapat na papírové utěrce, abyste se zbavili přebytečného tuku.

Připravte si také něco sladkého:

Nebe v puse! Krémové jahodové řezy se želatinou – dokonalý dezert

Letní piškot s jahodovým krémem a rozvarem z moruší

Servírování

Hotovou sekanou nakrájejte na plátky a podávejte s bohatou porcí krémové bramborové kaše. Vše zasypte velkým množstvím křupavé smažené cibulky. K jídlu se skvěle hodí i kyselé okurky nebo jiná nakládaná zelenina. Dobrou chuť!