
Hledáte recept na klasickou českou sekanou, která je šťavnatá, plná chuti a perfektně doplněná sametově jemnou bramborovou kaší a neodolatelnou křupavou smaženou cibulkou? Už nehledejte! Tento optimalizovaný recept vás provede krok za krokem k dokonalému obědu, který potěší celou rodinu. Připravte se na explozi chutí a vůní, která vás vrátí do dětství!
Co budete potřebovat?
Na sekanou:
- 500 g mletého vepřového masa (ideálně s vyšším obsahem tuku pro šťavnatost)
- 1 větší vejce
- 50 ml smetany (ke šlehání nebo na vaření, 12% a více)
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 2-3 stroužky česneku, prolisované
- 1 lžíce čerstvého libečku, nasekaného (nebo 1/2 lžičky sušeného)
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky majoránky
- 1 starší žemle (nebo rohlík), namočená v mléce a vymačkaná
- Sůl dle chuti (cca 1-1,5 lžičky)
- Čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- 100 g anglické slaniny, na plátky
Na bramborovou kaši:
- 800 g brambor, varný typ C (ideální na kaši)
- 100 ml plnotučného mléka (nebo smetany)
- 50 g másla
- Sůl dle chuti
Na smaženou cibulku:
- 2 větší cibule
- Rostlinný olej na smažení
- Hladká mouka na obalení (cca 2 lžíce)
- Sůl
Jak na to? Podrobný návod
1. Příprava sekané:
- Žemle: Starší žemli namočte do trochy mléka. Jakmile změkne, důkladně ji vymačkejte a rozdrobte.
- Míchání masa: Do velké mísy dejte mleté vepřové maso, vymačkanou žemli, vejce, smetanu, plnotučnou hořčici, prolisovaný česnek, nasekaný libeček, sladkou papriku, majoránku, sůl a čerstvě mletý pepř.
- Hnětení: Všechny suroviny důkladně prohněťte rukama, dokud se směs nespojí a nebude kompaktní. Čím déle budete hnětet (alespoň 5-7 minut), tím bude sekaná šťavnatější a lépe držet pohromadě.
- Tvarování: Z masové směsi vytvarujte šišku a tu obalte plátky anglické slaniny. Slanina dodá sekané nejen chuť, ale i šťavnatost a zabrání vysušení.
- Pečení: Předehřejte troubu na 180 °C. Sekanou vložte do pekáče (můžete podlít trochou vody nebo vývaru) a pečte přibližně 60-75 minut, dokud nebude krásně zlatavá a propečená. Během pečení můžete sekanou občas podlít vypečenou šťávou.
2. Příprava bramborové kaše:
- Vaření brambor: Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na stejně velké kousky. Dejte je do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte a vařte doměkka (cca 15-20 minut).
- Příprava kaše: Sceďte vodu z uvařených brambor. Přidejte máslo a teplé mléko (nebo smetanu).
- Mačkání: Brambory důkladně rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo protlačte lisem na brambory. Nikdy nepoužívejte mixér, kaše by byla gumová! Míchejte, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci. Podle potřeby dosolte.
3. Příprava smažené cibulky:
- Krájení cibule: Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky nebo půlkolečka.
- Obalování: Plátky cibule promíchejte s trochou hladké mouky a soli. Mouka pomůže vytvořit křupavou kůrčičku.
- Smažení: Na pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje (cibule by měla být ponořená). Jakmile je olej horký, vhoďte cibulku a smažte za občasného míchání dozlatova a dokřupava.
- Odsátí tuku: Usmaženou cibulku vyjměte dírkovanou naběračkou a nechte okapat na papírové utěrce, abyste se zbavili přebytečného tuku.
Připravte si také něco sladkého:
Nebe v puse! Krémové jahodové řezy se želatinou – dokonalý dezert
Letní piškot s jahodovým krémem a rozvarem z moruší
Servírování
Hotovou sekanou nakrájejte na plátky a podávejte s bohatou porcí krémové bramborové kaše. Vše zasypte velkým množstvím křupavé smažené cibulky. K jídlu se skvěle hodí i kyselé okurky nebo jiná nakládaná zelenina. Dobrou chuť!