Připravte si domácí pudinkáče, které vás okouzlí svou nadýchaností, vláčným těstem a bohatým vanilkovým krémem! Jsou ideální ke kávě, čaji nebo jako sladká snídaně. Tento recept vás provede krok za krokem k dokonalému výsledku, který zmizí ze stolu dříve, než stačíte říct „ještě“!
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 250 ml vlažného mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 10 lžiček krupicového cukru (4 lžičky do kvásku, 6 do těsta)
- 400 g hladké mouky
- 1 špetka soli
- 3 žloutky
- 200 ml oleje (rostlinného)
Na krém:
- 750 ml mléka
- 6-8 lžic krupicového cukru (dle chuti)
- 3 balení vanilkového pudinkového prášku
- Trocha vanilkového aroma (nebo vanilkové pasty/semínek)
- 180 g másla (pokojové teploty)
Navíc:
- 1 vejce (na potření)
- Moučkový cukr (na posypání)
Jak na to?
1) Příprava kvásku: Do vlažného mléka přidejte 4 lžičky cukru a rozdrobené droždí. Promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek (cca 10-15 minut, dokud se na povrchu neobjeví bublinky).
2) Příprava těsta: Do velké mísy prosejte hladkou mouku se špetkou soli. Přidejte zbývajících 6 lžiček cukru, žloutky, olej a vzešlý kvásek.
3) Hnětení a kynutí těsta: Těsto důkladně hněťte ručně nebo pomocí kuchyňského robotu s hnětacím hákem. Hněťte, dokud se těsto nelepí na stěny mísy, je hladké, pružné a tvoří kouli. Poté ho přikryjte a nechte na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, dokud zdvojnásobí svůj objem.
4) Příprava krému: Mezitím, co těsto kyne, připravte krém. Z mléka, cukru a pudinkových prášků uvařte hustý pudink. Aby se nevytvořil škraloup, přikryjte ho potravinářskou fólií přímo na povrchu a nechte ho zcela vychladnout na pokojovou teplotu (můžete ho chladit i ve studené vodní lázni za občasného míchání).
5) Dokončení krému: Máslo by mělo mít také pokojovou teplotu. Pomocí elektrického šlehače vyšlehejte máslo do světlé pěny. Postupně, po částech, za stálého šlehání přidávejte vychladlý pudink. Nakonec zašlehejte trochu vanilkového aroma. Krém dejte do lednice ztuhnout.
5) Tvarování pudinkáčů: Troubu předehřejte na 200 °C. Vykynuté těsto rozdělte na stejné díly (velikost pudinkáčů záleží na vás). Každý díl rozválejte na vále na pramen silný asi 1 cm a dlouhý přibližně 20 cm. Pramen přeložte na polovinu a stočte dohromady (vytvoříte copánek). Konce pevně stiskněte a zasuňte pod pudinkáč.
6) Pečení: Vytvarované pudinkáče položte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem. Můžete je nechat ještě chvíli kynout (ale není to nezbytně nutné). Vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 15 minut, nebo dokud nejsou krásně zlatavé.
7) Dokončení a servírování: Po upečení nechte pudinkáče vychladnout. Poté je podélně rozřízněte, na spodní část nastříkejte nebo natřete připravený vanilkový krém, přiklopte horní částí a poprašte moučkovým cukrem. Podávejte!
Připravte si také:
Letní piškot s jahodovým krémem a rozvarem z moruší
Připravte si tyto skvělé vanilkové řezy s jahodami
Závěr
Tyto pudinkáče jsou zkrátka ty nejlepší – nadýchané, vláčné a plné krémové vanilkové náplně. Jsou ideálním sladkým potěšením, které zvládnete připravit doma a zaručeně jím potěšíte celou rodinu. Užijte si tuto tradiční dobrotu, která nikdy nezklame!