Tradiční velikonoční mazanec – voňavý a vláčný bochánek z poctivého těsta

Velikonoční mazanec patří mezi klasiku, která nesmí na svátečním stole chybět. Nadýchané máslové těsto s rozinkami, provoněné citronovou kůrou, je symbolem jara, hojnosti a domácí pohody. Tento recept je ideální, pokud chceš upéct víc bochánků najednou – například pro návštěvy nebo jako výslužku pro koledníky.

Zdroj: Markéta Obručová

Recept na tradiční velikonoční mazanec:

Ingredience (na 4 kusy)

Na kvásek:

  • 60 g droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 100 ml vlažného mléka
  • 1 lžíce polohrubé mouky

Na těsto:

  • 500 ml vlažného mléka
  • 700 g polohrubé mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 5 žloutků
  • 100 g změklého másla
  • 100 g změklého sádla
  • 10 g soli
  • hrst rozinek namočených v rumu
  • nastrouhaná kůra z citronu

Na potření a posyp:

  • 1 vejce
  • plátky mandlí

Postup

1. Připrav kvásek:
Ve větší misce smíchej droždí, lžíci cukru, 100 ml mléka a lžíci mouky. Promíchej a nech 10–15 minut vzejít kvásek.

2. Zadělej těsto:
Do mísy dej mouku, cukr, sůl, žloutky, změklé máslo a sádlo, citronovou kůru a rozinky. Přilij kvásek a zbytek mléka. Vypracuj hladké těsto – ideálně v robotu nebo ručně. Těsto přikryj utěrkou a nech kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (cca 1–1,5 hodiny).

3. Tvaruj bochánky:
Z vykynutého těsta rozděl 4 stejně velké bochánky. Polož je na plech s pečicím papírem a nech znovu vykynout do téměř dvojnásobného objemu.

Zdroj: Markéta Obručová

4. Pečení:
Předehřej troubu na 160 °C (horkovzduch). Mazance potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Peč asi 33 minut. V polovině pečení prohoď plechy mezi sebou a obrať je, aby se bochánky pekly rovnoměrně.

Vyzkoušejte tento recept na žravé řezy, které skvěle doplní odpolední kávu


Tip na závěr:

Pokud chceš mít mazance ještě jemnější, přidej do těsta i trochu smetany ke šlehání. Místo rozinek můžeš použít i nasekané ořechy nebo kandované ovoce.