Vepřová panenka s paprikovou omáčkou a gratinovanými bramborami

Hledáte dokonalý recept na večeři, která ohromí chuťové pohárky, ale nezabere víc než hodinu? Tato vepřová panenka se smetanovo-paprikovou omáčkou a gratinovanými bramborami je lahodná kombinace jemnosti, krémovosti a příjemné křupavosti.

Perfektní na nedělní oběd, romantickou večeři i slavnostní příležitost. Pojďme na recept!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Vepřová panenka s paprikovou omáčkou a gratinovanými bramborami
Zdroj: Mäsové Recepty
DOPORUČUJEME: Recept na vepřovou panenku ve slaninovém kabátku s bramborovou kaší a bohatým sosem

Vepřová panenka s paprikovou omáčkou a gratinovanými bramborami

Co budeme potřebovat:

Na gratinované brambory:

  • 800 g brambor
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl, černý pepř, muškátový oříšek (dle chuti)
  • 250 ml smetany ke šlehání nebo vaření
  • 50 g parmazánu (nastrouhaného)

Na vepřovou panenku:

  • 1 vepřová panenka (cca 500 g)
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 1 lžíce másla + 1 lžíce oleje

Na omáčku:

  • 1 šalotka
  • 1 lžička nakládané nebo sušené papriky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 panák koňaku nebo bílého vína
  • 100 ml hovězího vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání nebo vaření

Jak budeme postupovat:

1. Příprava gratinovaných brambor:

Zapékací mísu potřete česnekem, vyskládejte vrstvy brambor nakrájených na kolečka a každou vrstvu ochuťte solí, černým mletým pepřem a muškátovým oříškem. Zalijte smetanou a posypejte strouhaným sýrem.

Vepřová panenka s paprikovou omáčkou a gratinovanými bramborami
Zdroj: Mäsové Recepty
Vepřová panenka s paprikovou omáčkou a gratinovanými bramborami
Zdroj: Mäsové Recepty
Vepřová panenka s paprikovou omáčkou a gratinovanými bramborami
Zdroj: Mäsové Recepty

Pečte v předehřáté troubě 40 minut při 180 °C dozlatova a dokřupava.

Vepřová panenka s paprikovou omáčkou a gratinovanými bramborami
Zdroj: Mäsové Recepty

2. Vepřová panenka: 

Maso očistěte a osušte papírovými utěrkami, posypejte solí a černým mletým pepřem. Na pánvi rozehřejte máslo s olejem a panenku opečte ze všech stran dozlatova. Poté ji dopečte v troubě 10-15 minut při 120 °C.

Vepřová panenka s paprikovou omáčkou a gratinovanými bramborami
Zdroj: Mäsové Recepty
Vepřová panenka s paprikovou omáčkou a gratinovanými bramborami
Zdroj: Mäsové Recepty
Vepřová panenka s paprikovou omáčkou a gratinovanými bramborami
Zdroj: Mäsové Recepty

3. Příprava omáčky:

V pánvi po opečení panenky orestujte jemně nakrájenou šalotku, pak přidejte zelenou papriku (nakládanou nebo sušenou) a dijonskou hořčici. Zalijte koňakem nebo bílým vínem a nechejte krátce provařit. Následně podlijte hovězím vývarem a jemně zahustěte smetanou ke šlehání nebo k vaření.

Vepřová panenka s paprikovou omáčkou a gratinovanými bramborami
Zdroj: Mäsové Recepty
Vepřová panenka s paprikovou omáčkou a gratinovanými bramborami
Zdroj: Mäsové Recepty
Vepřová panenka s paprikovou omáčkou a gratinovanými bramborami
Zdroj: Mäsové Recepty
Vepřová panenka s paprikovou omáčkou a gratinovanými bramborami
Zdroj: Mäsové Recepty

4. Servírování: 

Panenku nakrájejte na plátky, vložte do omáčky a podávejte s gratinovanými bramborami.

Vepřová panenka s paprikovou omáčkou a gratinovanými bramborami
Zdroj: Mäsové Recepty
Vepřová panenka s paprikovou omáčkou a gratinovanými bramborami
Zdroj: Mäsové Recepty

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

VIDEO NÁVOD: