Domácí větrník z listového těsta: Jemný krém, nadýchaná šlehačka a karamelová poleva

Hledáte dezert, který oslní všechny smysly? Tento domácí větrník z listového těsta je přesně to pravé! Kombinace nadýchaného vanilkového krému, smetanové šlehačky a křupavého těsta s jemnou karamelovou polevou dělá z každého sousta sladký zážitek.

Připravte si ho podle našeho podrobného receptu krok za krokem a dopřejte si chuťovku, která zmizí ze stolu rychleji, než ji stihnete vychladit.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
vetrnik
Zdroj: citromhab.blogspot.com

Domácí větrník z listového těsta s vanilkovým krémem, šlehačkou a karamelovou polevou

Co budeme potřebovat:

Na krém:

  • 1 litr mléka
  • 8 vajec
  • 300 g krystalového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 1 vanilkový lusk nebo 1 lžička vanilkového extraktu
  • 25 g želatiny v prášku

Na šlehačkovou vrstvu:

  • 400 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 balíček ztužovače šlehačky

Na karamelovou polevu:

  • ½ lžičky instantní kávy
  • 5 lžic mléka
  • 200 g krystalového cukru
  • 70 g másla

Na těsto:

  • 1 balení listového těsta

Plech o rozměru cca 36 × 24 cm


Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta:

  • Listové těsto rozdělte na dvě poloviny a každou rozválejte na tenký plát.
  • Pláty propíchejte vidličkou a pečte na 180 °C asi 15 minut dozlatova.

2. Krémová náplň:

  • Oddělte žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do pěny, přidejte mouku, vanilku a 150 ml mléka.
  • Z bílků a zbytku cukru ušlehejte tuhý sníh.
  • 700 ml mléka zahřejte, poté do něj za stálého míchání přilévejte žloutkovou směs a vařte do zhoustnutí.
  • Do zbylých 150 ml mléka nasypejte želatinu, nechte nabobtnat a následně zahřejte dle návodu.
  • Želatinu vmíchejte do sněhu, ten následně spojte s teplým pudinkem.

3. Příprava polevy:

  • Mléko zahřejte, rozpusťte v něm kávu a přidejte cukr. Vařte cca 9 minut.
  • Odstavte, vmíchejte máslo a míchejte, dokud nezískáte hladkou karamelovou polevu.
  • Polevu rozetřete na jeden plát listového těsta a nakrájejte ho na kostičky.

4. Sestavení dezertu:

  • Na druhý plát těsta natřete ještě teplý krém a nechte zchladnout.
  • Ušlehejte smetanu s cukrem a ztužovačem, naneste ji na ztuhlý krém.
  • Navrch poskládejte plátky těsta s polevou.
  • Nechte ztuhnout v lednici, poté podávejte.

💡 Tip na závěr:

Pokud nemáte rádi kávu, můžete ji v polevě vynechat a vytvořit čistě karamelovou verzi. Pro ještě luxusnější chuť přidejte do krému pár kapek rumového aroma.

Sdílejte tenhle fantastický recept i s Vašimi přáteli! Určitě si  také pochutnají! Můžete si také prohlédnout recept na tvarohový koláč.