Jahodovo-karamelová střecha s mascarpone a čokoládovou polevou

Tento nepečený dezert je nejen chuťovou bombou, ale také krásně vypadá! Kombinace jemného mascarpone krému, sladkého karamelu, jahod a sušenek vytváří lahodnou „střechu“, která se na řezu stane ozdobou každého stolu. Připravte si tuto sladkou pochoutku jednoduše a bez pečení!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Jahodovo-karamelová střecha s mascarpone a čokoládovou polevou
Zdroj: instagram.com/renata.kocht

Jahodovo-karamelová střecha s mascarpone 

Co budeme potřebovat:

  • 21 sušenek (můžete kombinovat světlé a tmavé)
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml šlehačky
  • 1 balíček ztužovače šlehačky
  • 5 lžic tvarohu
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 1 sklenice karamelového krému (ideálně slaný karamel, např. z „Rewe“)
  • Sladidlo dle chuti (cukr, med nebo jiná alternativa)
  • Jahody
  • Poleva z tmavé čokolády
  • Volitelné posypky na ozdobení (např. jedlé třpytky)

Jak budeme postupovat:

1. Příprava základu:

Na pracovní plochu si připravte dostatečně velký kus alobalu nebo pečicího papíru. Sušenky vyskládejte do tvaru obdélníku – vytvořte 3 řady po 7 sušenkách vedle sebe.

2. Příprava krému:

Do mísy vložte mascarpone, šlehačku, ztužovač, tvaroh, vanilkovou pastu, 2 lžíce karamelového krému a sladidlo dle chuti. Vše vyšlehejte ručním mixérem do pevného a hladkého krému.

Jahodovo-karamelová střecha s mascarpone a čokoládovou polevou
Zdroj: instagram.com/renata.kocht

Krém rovnoměrně rozetřete na sušenky – můžete použít lžíci nebo cukrářský sáček pro přesnější nanášení. Pokud vám část krému zbyde, využijete ho později na zdobení.

3. Plnění a tvarování:

Zbytek karamelového krému nechte zřídnout ve vodní lázni, aby byl snadněji roztíratelný. Nalijte ho na střední řadu sušenek, kde bude hlavní náplň. Čerstvé jahody omyjte, osušte a naskládejte je do řady na karamelový krém.

Jahodovo-karamelová střecha s mascarpone a čokoládovou polevou
Zdroj: instagram.com/renata.kocht

Pomocí alobalu nebo pečicího papíru opatrně zvedněte boční řady sušenek směrem nahoru tak, aby vznikl tvar „střechy“ nebo „domečku“. Jemně přitlačte, aby sušenky dobře přilnuly ke krému. Celý dezert zabalte do alobalu a vložte na chvíli do lednice, aby ztuhl a lépe držel tvar.

Jahodovo-karamelová střecha s mascarpone a čokoládovou polevou
Zdroj: instagram.com/renata.kocht
4. Dozdobení:

Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládovou polevu. Vychlazený dezert polijte rozpuštěnou čokoládou a nechte polevu ztuhnout. Dozdobte zbylým krémem, tekutým karamelovým krémem a volitelně posypte jedlými třpytkami nebo jinými dekoracemi.

Jahodovo-karamelová střecha s mascarpone a čokoládovou polevou
Zdroj: instagram.com/renata.kocht

Přejeme dobrou chuť!

VIDEO NÁVOD:

Inspirujte se dalšími jedinečnými recepty na NEPEČENÉ DEZERTY!