Pečená jablka plněná tvarohem, ořechy a rozinkami jsou dokonalým dezertem, který spojuje jednoduchost přípravy s bohatou chutí. Sladké a šťavnaté jablko v sobě ukrývá lahodnou náplň, která se pečením krásně propojí a získá jemnou konzistenci. Celý dezert pak završuje vanilková omáčka. Pojďme na recept!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Pečená jablka plněná tvarohem, ořechy a rozinkami s vanilkovou omáčkou
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 3 vejce
- 150 g cukru
- 80 g rozpuštěné máslo
- 180 ml mléka
- 300 g univerzální mouky
- 5 g prášek do pečiva
Ostatní:
- 3 červená jablka
Náplň:
- 50 g tvaroh
- 50 g rozinky
- 50 g vlašské ořechy
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr
- javorový sirup (na jemné přelití)
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta: Do velké mísy rozklepněte vejce a přisypejte cukr. Pomocí metličky vejce s cukrem promíchejte, dokud se cukr nezačne rozpouštět a směs lehce nezesvětlá. Poté pomalu vlijte rozpuštěné máslo, které by nemělo být příliš horké, a znovu promíchejte. Dále do této směsi přilijte mléko a míchejte, dokud nezískáte hladkou tekutou konzistenci těsta.


2. V samostatné misce smíchejte univerzální mouku s práškem do pečiva. Poté tuto směs postupně přisypávejte do směsi a důkladně míchejte, aby nevznikly hrudky. Výsledné těsto by mělo být hladké a lehce tekuté.


3. Připravte si pečicí formu o rozměrech 20 x 30 cm. Formu vymažte olejem nebo vyložte pečicím papírem, aby se koláč nepřichytával. Těsto nalijte do formy a rovnoměrně ho rozetřete pomocí stěrky nebo lžíce tak, aby byl povrch hladký a těsto bylo rovnoměrně rozprostřené.

4. Příprava jablek: Jablka omyjte, rozpulte a vydlabejte střed se semínky. Můžete použít lžičku nebo speciální kráječ. Jablka ponechejte ve slupce, aby si udržela tvar a strukturu při pečení.

5. Příprava náplně: Do mísy dejte tvaroh, vmíchejte rozinky a vlašské ořechy. Pomocí lžíce nebo vidličky vše dobře promíchejte, aby se rozinky a ořechy rovnoměrně rozprostřely v tvarohu.


6. Plnění jablek: Do středu každé poloviny jablka naneste připravenou tvarohovou náplň. Dbejte na to, aby byla jablka naplněna až po okraj, ale ne příliš namačkaná, aby náplň během pečení nevytekla.

7. Plněná jablka opatrně pokládejte vedle sebe do těsta a mezi jednotlivými jablky nechejte malé mezery, aby těsto mohlo při pečení rovnoměrně kynout.

8. Pečte v předehřáté troubě 35 minut při 180 °C, dokud těsto nezezlátne a jablka nezměknou. Kontrolujte těsto špejlí – pokud vyjde čistá, je koláč upečený.

9. Po upečení nechejte koláč chvíli vychladnout. Poté ho posypejte jemně prosátým moučkovým cukrem a nakrájejte na jednotlivé porce.

10. Podávejte ho s láskou, elegancí a velkou chutí.



Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.