Křupavé brokolicové karbanátky – lahodné, jednoduché a plné zeleniny!

Hledáte způsob, jak zařadit více zeleniny do svého jídelníčku, ale nechcete se vzdát skvělé chuti? Pak jsou tyto brokolicové karbanátky tou pravou volbou! Jsou lehké, křupavé a plné zdravých ingrediencí. Navíc je můžete smažit na pánvi nebo péct v troubě pro ještě zdravější variantu. Perfektně se hodí jako hlavní chod s bramborovou kaší nebo lehký oběd se salátem. Ať už je podáváte dětem nebo dospělým, garantujeme, že zmizí z talíře během chvilky!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.


Křupavé brokolicové karbanátky - lahodné, jednoduché a plné zeleniny!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Křupavé brokolicové karbanátky

Co budeme potřebovat:

  • 1-2 brokolice (lze použít například i květák)
  • 1 cibule (já jsem použila červenou – připravte si z ní také drožďovou polévku)
  • 4-5 stroužku česneku (nebo podle chuti)
  • 200 g strouhanky + na obalování (nebo ovesných vloček)
  • Sůl (podle chuti)
  • 2 vejce (kupte si jich více a vyzkoušejte recept na omeletu s pečenými bramborami)
  • Olej (na smažení – já jsem použila slunečnicový)
Křupavé brokolicové karbanátky - lahodné, jednoduché a plné zeleniny!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Příprava brokolice:

Brokolici důkladně omyjte, nakrájejte na menší kousky a nechte ji asi 10 minut vařit v páře, dokud nezměkne.

Křupavé brokolicové karbanátky - lahodné, jednoduché a plné zeleniny!
Zdroj: Klaudie von Fedor
2. Příprava směsi:

Uvařenou brokolici rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte nahrubo.

Křupavé brokolicové karbanátky - lahodné, jednoduché a plné zeleniny!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a vejce.

Křupavé brokolicové karbanátky - lahodné, jednoduché a plné zeleniny!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Nakonec přisypte strouhanku nebo ovesné vločky. Osolte a vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne kompaktní hmota.

Křupavé brokolicové karbanátky - lahodné, jednoduché a plné zeleniny!
Zdroj: Klaudie von Fedor
3. Tvarování karbanátek:

Z připravené směsi tvarujte menší placky, které obalíte ve strouhance, aby měly křupavější povrch.

Křupavé brokolicové karbanátky - lahodné, jednoduché a plné zeleniny!
Zdroj: Klaudie von Fedor
4. Smažení:

Na pánvi rozehřejte olivový olej a fašírky smažte z obou stran dozlatova.

Křupavé brokolicové karbanátky - lahodné, jednoduché a plné zeleniny!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Po usmažení je nechte chvíli okapat na papírové utěrce, aby se odstranil přebytečný olej.

Křupavé brokolicové karbanátky - lahodné, jednoduché a plné zeleniny!
Zdroj: Klaudie von Fedor
5. Servírování:

Brokolicové karbanátky podávejte teplé, nejlépe s bramborovou kaší, jogurtovým dipem nebo čerstvým salátem.

Křupavé brokolicové karbanátky - lahodné, jednoduché a plné zeleniny!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Sýrová varianta: Přidejte do směsi nastrouhaný sýr – skvěle se hodí parmazán, čedar nebo feta. Sýr dodá výraznější chuť a krásnou krémovou konzistenci.
  • Sytější verze s bramborami: Pro jemnější konzistenci můžete k brokolici přidat uvařenou a nastrouhanou bramboru. Díky ní budou karbanátky krásně vláčné a ještě výživnější.
  • Zdravější smažení: Karbanátky můžete místo smažení na oleji upéct v troubě nebo v horkovzdušné fritéze. Budou méně mastné, ale stále křupavé!
  • Bezlepková varianta: Místo strouhanky použijte ovesné vločky, mleté ořechy nebo mandlovou mouku. Skvěle to funguje a karbanátky zůstanou křupavé!

VIDEO NÁVOD:

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.