Vepřové plecko, dušená mrkev na másle s hráškem a brambory s pažitkou

Vepřové plecko s dušenou mrkví, hráškem a bramborami představuje klasiku české kuchyně, kterou si zamiluje každý. Je to pokrm, který je plný chuti a ideální pro rodinné obědy nebo nedělní hostiny. Kombinace šťavnatého masa, máslové mrkve s hráškem a jemných brambor s pažitkou vytváří perfektní harmonii chutí.

Zdroj: Věra Jančekova

Ingredience:

Na maso:

  • 1 kg vepřového plecka
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku (prolisované)
  • 2 lžíce kečupu nebo rajského protlaku
  • Koření na krkovičku
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Sádlo na restování
  • Voda nebo vývar na podlití

Na mrkev s hráškem:

  • 500 g mrkve (nakrájené na kolečka)
  • 1 konzerva sterilovaného hrášku
  • 2 lžíce másla
  • 1–2 lžíce cukru
  • 1–2 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
  • Sůl, pepř dle chuti
  • Voda na podlití
  • Pár kapek citronové šťávy (na dochucení)

Na přílohu:

  • 1 kg brambor
  • Čerstvá pažitka na posypání
  • Máslo dle chuti (volitelné)

Postup:

1) Příprava masa: Na sádle osmahněte jemně nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte na kostky nakrájené vepřové plecko a nechte ho zprudka orestovat, aby se maso zatáhlo. Poté ho osolte, opepřete a posypte kořením na krkovičku. Přidejte prolisovaný česnek a dvě lžíce kečupu nebo rajského protlaku. Zalijte směs vodou nebo vývarem tak, aby bylo maso částečně ponořené, přikryjte poklicí a duste na mírném plameni, dokud maso nezměkne (cca 1–1,5 hodiny).

2) Dušená mrkev s hráškem: Na pánvi rozpusťte máslo a přidejte na kolečka nakrájenou mrkev. Mrkev lehce orestujte, poté přidejte cukr a nechte ho mírně zkaramelizovat. Následně ji osolte, opepřete a zalijte trochou vody. Duste na mírném plameni, dokud mrkev nezměkne, a podle potřeby podlévejte vodou. Zahustěte směsí hladké mouky a vody, provařte, a nakonec přidejte sterilovaný hrášek. Prohřejte a dochuťte kapkami citronové šťávy.

3) Příprava brambor: Oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka (cca 20 minut). Hotové brambory slijte, posypte jemně nasekanou pažitkou a dle chuti přidejte kousek másla.

4) Servírování: Na talíř podávejte kousek měkkého plecka s výpekem, kopeček dušené mrkve s hráškem a jako přílohu vařené brambory posypané pažitkou.


Závěr:

Vepřové plecko s dušenou mrkví a hráškem je ideálním pokrmem pro milovníky tradiční české kuchyně. Je to jednoduché, ale zároveň výjimečně chutné jídlo, které si oblíbí celá rodina. Šťavnaté maso v kombinaci s máslovou mrkví a hráškem, doplněné brambory s čerstvou pažitkou, tvoří harmonii chutí, kterou si budete chtít připravovat znovu a znovu. Dobrou chuť!