Pokud máte rádi sladké pečivo, které je jemné, voňavé a plné chutí, tento recept na měkké kynuté pečivo s medem a ořechy vás určitě nadchne. Jedná se o tradiční sladký dezert, který si snadno připravíte doma a potěšíte jím rodinu i přátele. Pusťte se do pečení a vychutnejte si tento tradiční pokrm plný vůní!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Inspirujte se dalšími jedinečnými recepty na DOMÁCÍ PEČIVO!
Měkké kynuté pečivo s medem a ořechy s rumovým sirupem
Co budeme potřebovat:
Ingredience na těsto:
- Mouka 600 g
- Čerstvé droždí 25 g
- Vejce 2 ks
- Žloutky 2 ks
- Cukr 200 g
- Rozpuštěné máslo 80 g
- Mléko 250 ml
- Rumová esence
- Nastrouhaná citronová kůra
- Nastrouhaná pomerančová kůra
- Slunečnicový olej 2 lžíce
- Sůl
Ingredience na sirup:
- Voda 300 ml
- Cukr 130 g
- Kůra z jednoho pomeranče
- 1 skořicová tyčinka
- Rumová esence
Ingredience na ozdobu:
- Med
- Mleté vlašské ořechy
Jak budeme postupovat:
1. Do misky nalijte 250 ml vlažného mléka, přidejte lžíci cukru a lžíci mouky. Přidejte 25 g čerstvého droždí, které rozdrobte rukama do mléka. Dobře promíchejte a nechte 15 minut odstát, aby se droždí aktivovalo.
2. Do velké mísy prosejte 600 g mouky, poté přidejte 200 g cukru, aktivované droždí, 2 vejce, 80 g rozpuštěného másla, nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče a lžičku rumové esence.
3. Smíchejte ingredience lžící a poté hněťte rukama po dobu 15 minut.
4. Těsto potřete 2 lžícemi oleje a opatrně ho odlepte od stěn mísy, aby bylo celé namazané. Přikryjte fólií a nechte kynout 50 minut.
5. Sundejte fólii, vyjměte těsto z mísy a rozdělte ho na 8 stejných kousků.
6. Pracovní plochu posypte moukou. Každý kousek těsta lehce propracujte, dokud nebude tužší a nebude se lepit na ruce.
7. Vytvořte z těsta rukama “tyčinku” o délce asi 30 cm.
8. Konce tyčinek pevně spojte k sobě a vytvořte kruh.
9. Kruh otočte do tvaru osmičky, spoj bude na spodní straně.
10. Postup opakujte se všemi kousky těsta. Osmičky přendejte na plech vyložený pečícím papírem.
11. Přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout dalších 20 minut. Poté těsto potřete rozšlehanými žloutky.
12. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut. Po upečení nechte vychladnout.
13. Na sirup přiveďte k varu 300 ml vody s 130 g cukru, kůrou z pomeranče a skořicovou tyčinkou. Vařte 5 minut.
14. Odstavte, přidejte rumovou esenci, promíchejte a sirup přeceďte. Nechte ho mírně vychladnout a přelijte do hlubokého talíře.
15. Osmičky po jedné namáčejte v sirupu.
16. Poté je hojně potřete medem a posypte mletými ořechy. Hotovo!
Dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.