Pokud se chcete vyhnout umělým přísadám a chemii z obchodů, domácí bujónové kostky jsou perfektním řešením. Tento recept na domácí vývarové kostky je jednoduchý, ačkoli vyžaduje delší nákupní seznam, výsledek stojí za to. Domácí kostky jsou plné intenzivní chuti a výborně se hodí k přípravě polévek, omáček nebo dušených pokrmů.
Ingredience na domácí bujónové kostky
- 4 mrkve
- 3 kořeny petržele
- 1 celer
- 4 celerové tyčinky
- 3 cibule
- 2 sezóny (bobkové listy)
- 1 a 1/2 hlavy česneku
- 2 svazky petrželky
- 1 svazek kopru
- 4 polévkové lžíce sušeného libečku
- 100 g soli
- 6 lžic sladké papriky
- 3 lžíce pepře
Postup
1) Příprava zeleniny:
Všechnu zeleninu (mrkev, petržel, celer, cibuli) důkladně omyjte a oloupejte. Nakrájejte ji na malé kousky.
2) Dušení zeleniny:
Na široké pánvi zahřejte trochu oleje a přidejte nakrájenou zeleninu a česnek. Zeleninu pomalu duste na mírném ohni, dokud se zcela nerozpadne a voda se neodpaří.
3) Přidání koření a bylinek:
Jakmile je zelenina měkká, přidejte sladkou papriku, sůl, pepř, sušený libeček, nasekanou petrželku a kopr. Zeleninu a bylinky opékejte další 2 minuty.
4) Mixování:
Zeleninovou směs přendejte do mixéru a rozmixujte dohladka, dokud nevznikne jemná pasta.
5) Plnění formiček:
Rozmixovanou směsí naplňte formičky na led nebo malé silikonové formičky a nechte směs vychladnout.
6) Zmrazení:
Po vychladnutí dejte formičky přes noc do mrazáku. Poté domácí bujónové kostky vyjměte a přendejte je do sáčku se zipem. Uchovávejte je v mrazáku a používejte podle potřeby.
Tipy na použití
- Do polévek a omáček: Přidejte jednu nebo dvě kostky do vroucí vody pro rychlou a chutnou základnu.
- Do dušených pokrmů: Použijte kostky pro zesílení chuti v dušených masech nebo zeleninových směsích.
- Různé varianty: Pokud máte rádi jiné bylinky, můžete přidat například tymián nebo rozmarýn pro jiný chuťový profil.
Závěr
Domácí bujónové kostky jsou skvělou alternativou k těm kupovaným, protože neobsahují chemické přísady a jsou plné přírodní chuti. Navíc si můžete upravit složení podle vlastních preferencí. V mrazáku vám vydrží dlouho a budou vždy po ruce, kdykoli budete potřebovat základ pro chutné polévky a omáčky.