Připravte se na vůni čerstvě upečených croissantů a jejich neodolatelně křupavou křehkou strukturu. Naše domácí máslové croissanty a cukrem a mákem jsou úplně jiná liga než ty, které koupíte běžně v obchodě. Díky pečlivě zvoleným ingrediencím a velké lásce k pečení jsme pro vás vytvořili dokonalý recept, který vám zajistí croissanty plné bohaté máslové chuti, měkkého těsta a křupavého povrchu. S každým soustem se ponoříte do křupavého a máslového ráje.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí máslové croissanty s cukrem a mákem
Co budeme potřebovat:
- 3 vejce
- 90 g cukru
- 250 ml vlažné mléko
- 1 lžička sušené droždí (5 g)
- 3 lžíce rostlinný olej (36 g)
- 600 g mouky
- 1 lžička soli (3 g)
Ostatní:
- 8 lžic měkké máslo na vrstvení
- 8 lžiček cukru mezi vrstvami
- 8 lžiček máku mezi vrstvami
- žloutek + 1 lžíce mléka – na závěrečné potírání
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy rozklepněte vejce, nasypejte cukr a šlehejte. Pak nalijte vlažné mléko, přisypejte sušené droždí a přilijte rostlinný olej – dobře promíchejte. Nakonec nasypejte mouku a sůl – pořádně promíchejte a vypracujte ručně těsto.
2. Výsledné těsto vytvarujte do velké koule, kterou položte do mísy vymazané olejem, přikryjte fólií a nechte 2-2,5 hodiny kynout na teplém místě. Po vykynutí získáte krásně nadýchané a pružné těsto.
3. Následně těsto rozdělte na 10 stejné díly, z každé vytvarujte kouli, kterou položte na čistou plochu a přikryjte je utěrkou.
4. Každou jednou kouli si položte na čistou plochu vysypanou moukou a vyválejte je pomocí válečka do kruhu, poté je potřete měkkým máslem, posypejte cukrem a mákem.
5. Postup opakujte při každé jedné kouli a naskládejte je na sebe, poté z nich vytvořte 8 trojúhelníků, konce přeložte a slepte. Položte je na plech vyložený pergamenem pěkně vedle sebe s mezery mezi nimi, přikryjte utěrkou a nechte 15 minut odpočívat.
6. Potom je potřete rozšlehaným žloutkem smíchaným s mlékem, aby po upečení krásně zezlátly.
7. Pečte je v předehřáté troubě 20 minut při 180 °C dozlatova a dokřupava.
8. Dokonalé máslové croissanty s cukrem a mákem po upečení podávejte s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!