Jednoduchý recept na kynutý meruňkový koláč

Kynutý meruňkový koláč představuje sladkou tečku, která oslavuje prostotu a lahodnost tradičního domácího pečení. S jeho přípravou si můžete užít jak proces kynutí těsta, tak i radost z výsledného výrobku plného šťavnatých meruněk. Tento recept je skvělým způsobem, jak využít sezónní ovoce a připravit dezert, který potěší celou rodinu.

Zdroj: Jana Jančíková

Ingredience

Těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 vajíčka
  • 250 ml teplého mléka
  • 3/4 kostky kvasnic
  • 10 lžiček cukru krystal
  • 150 ml oleje
  • Špetka soli

Drobenka:

  • Polohrubá mouka
  • Máslo
  • Moučkový cukr (množství “od oka”)

Na dokončení:

  • Meruňky (množství dle chuti a velikosti plechu)

Postup

1) Příprava kvásku: V malé míse smícháme trochu teplého mléka, cukru a kvasnice. Necháme na teplém místě vyběhnout kvásek.

2) Těsto: Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme vajíčka, zbytek cukru, olej, sůl a vyběhlý kvásek. Vše důkladně vypracujeme v hladké těsto. Těsto zakryjeme a necháme na teplém místě kynout minimálně hodinu, ideálně déle, během čehož těsto občas promícháme.

3) Příprava plechu a těsta: Plech vymažeme olejem a těsto roztáhneme do všech stran tak, aby pokrylo celý plech.

4) Přidání meruněk a drobenky: Těsto poklademe meruňkami a posypeme připravenou drobenkou z mouky, másla a moučkového cukru.

5) Pečení: Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180°C, kontrolujeme špejlí, zda je těsto upečené. Celková doba pečení závisí na vaší troubě.

Vyzkoušejte také:

Závěr

Kynutý meruňkový koláč je vynikající volbou pro každého, kdo si chce vychutnat klasické chutě v domácím prostředí. Tento koláč je nejen chutný, ale jeho příprava plná kynutí a pečení přináší i spoustu radosti. Užijte si tento dezert teplý nebo vychlazený, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky.