Sháníte jedinečný a chutný recept na jídlo, kterým o víkendu pohostíte rodinu? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na zapečenou vepřovou panenku ve tvaru copánků se slaninou a kečupem podávanou s lilkovým salátem. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Zapečená vepřová panenka ve tvaru copánků se slaninou a kečupem podávaná s lilkovým salátem
Co budeme potřebovat:
- 1 vepřová panenka
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- 6 proužky slaniny
Ostatní:
- rostlinný olej + 1 lžíce másla – na smažení
- 1 hlavička česneku
- 3 větvičky rozmarýnu
- kečup – na potření
Salát:
- 1 lilek + sůl
- 2 lžíce kukuřičný škrob
- rostlinný olej – na smažení
- 2 rajčata
- svazek čerstvé petrželky
- 2 lžíce sladkokyselé omáčky
- 2 kousky čerstvého sýra
Jak budeme postupovat:
1. Vepřovou panenku nakrájejte na půlky a každou půlku nakrájejte na 3 proužky, které posypejte solí a černým mletým pepřem – masírujte rukou, aby se koření vstřebalo.
2. Následně na každý proužek položte proužek slaniny, které upevněte provázkem a vytvarujte copánky, které na konci také upevněte provázkem. Postup opakujte ještě jednou.
3. Do pánve s rozehřátým olivovým olejem a máslem položte rozpůlenou hlávku česneku a 3 větvičky rozmarýnu – smažte na mírném ohni. Potom položte copánky, které smažte, z každé strany dozlatova. Po smažení je přendejte do zapékací mísy spolu s česnekem, pak je polijte zbylým aromatickým olejem a potřete kečupem.
4. Potom mísu přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě 20-25 minut při 180 °C.
5. Do velké mísy vložte nakrájený lilek na kostky, který osolte a nechte 10 minut odležet. Pak přisypejte kukuřičný škrob a dobře promíchejte.
4. Do pánve s rozehřátým olejem vložte nakrájený a osolený lilek, který smažte na mírném ohni dozlatohněda. Po smažení lilek přendejte na talíř s papírovou utěrkou.
5. Salát: Do salátové mísy vložte nakrájená rajčata na kousky, nasekaný svazek čerstvé petrželky, smažený lilek a dochuťte sladkokyselou omáčkou – dobře promíchejte a na salát položte kousky čerstvého sýra.
6. Zapečenou vepřovou panenku ve tvaru copánků se slaninou a kečupem podávejte s lilkovým salátem a hlavně s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!