Recept na strouhaný koláč s tvarohem a lesním ovocem

Strouhaný koláč s tvarohem a lesním ovocem je kulinářský skvost, který spojuje lahodně křehké těsto s bohatou tvarohovou náplní a svěžestí lesního ovoce. Tento dezert je jako stvořený pro slavnostní momenty nebo jako pohodové odpolední pohoštění. Jeho příprava je jednoduchá, a výsledek je tak lahodný, že se stane okamžitým hitem u stolu. Následující postup krok za krokem vás provede vytvořením tohoto neodolatelného koláče.

Ingredience

Těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 120 g studeného másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/3 lžičky kurkumy (pro barvu)
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 4 lžíce vody

Náplň:

  • 400 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 100 g cukru
  • 1,5 lžíce krupice
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 200 g lesního ovoce (černý rybíz, maliny, třešně, borůvky, brusinky)
  • 1 lžíce škrobu

Postup

1) Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, kurkumu, sůl, cukry a přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Pomocí robotu směs rozdrťte na drobky, přidejte vejce a vypracujte těsto. Pokud je těsto příliš drobivé, přilijte vodu. Rozdělte těsto na dvě části a dejte ztuhnout do mrazáku na hodinu.

2) Příprava náplně: Tvaroh promíchejte s vejci, cukrem, krupicí a vanilkovým cukrem do hladka.

3) Sestavení koláče: Na plech rozprostřete nastrouhané těsto, přidejte tvarohovou náplň a posypte lesním ovocem obaleným ve škrobu. Zakryjte druhou polovinou nastrouhaného těsta.

4) Pečení: Pečte v troubě předehřáté na 180°C po dobu 35–40 minut. Po upečení nechte koláč vychladnout.

5) Podávání: Koláč nakrájejte na menší řezy a podávejte jako výjimečnou pochoutku.

Vyzkoušejte také:

Závěr

Strouhaný koláč s tvarohem a lesním ovocem je dokonalou ukázkou toho, jak mohou jednoduché ingredience vytvořit něco výjimečného. Tento dezert je příkladem klasické cukrářské dovednosti a inovace v jednom. Ať už pro slavnostní příležitost nebo jen jako odpolední mlsání, tento koláč je vždy skvělou volbou.