Drahé osvěžovače do WC už nekupuji: Takhle jednoduše si je vyrobíte sami doma mnohem levněji

V dnešní době, kdy se mnozí z nás snažíme žít šetrněji k životnímu prostředí a zároveň ušetřit, hledáme alternativy k tradičním produktům, které používáme každý den. Osvěžovače do WC jsou jednou z položek, u kterých můžeme snadno přejít na domácí výrobu a ušetřit tak nejen peníze, ale i planetu. V tomto článku vám ukážeme, jak si můžete vyrobit vlastní osvěžovač do WC, který bude stejně účinný jako kupovaný, ale za zlomek ceny.

Zdroj: Мастерим Руками

Proč si vyrobit osvěžovač do WC domácí výrobou?

  • Úspora peněz: Domácí výroba osvěžovačů je výrazně levnější než jejich koupení v obchodě.
  • Ekologičnost: Výrobou vlastních osvěžovačů snižujeme množství plastového odpadu a chemických látek uvolňovaných do životního prostředí.
  • Přizpůsobení: Můžete si přizpůsobit vůni a sílu osvěžovače podle vlastních preferencí.

Recept na domácí osvěžovač do WC

Potřebujete:

  • 3 polévkové lžíce (PL) pracího prášku
  • 1 PL mátové zubní pasty
  • 1 PL saponátu na nádobí
  • Volitelně: esenciální olej dle vlastního výběru

Postup:

1) Příprava hmoty: Do misky si nasypeme prací práško a smícháme ho se zubní pastou, nejlépe mátovou. Následně do směsi přidáme prostředek na mytí nádobí a dobře vše promícháme. Měli byste získat homogenní plastickou hmotu. Pokud je hmota příliš řídká, přidejte ještě trochu pracího prášku. Pokud je příliš suchá, přidejte trochu pasty nebo saponátu. Pro větší aroma můžete přidat také pár kapek esenciálního oleje.

2) Formování kuliček: Z připravené hmoty vyformujte kuličky nebo jiné tvary a nechte je na papíru usušit. Po cca půl hodině kuličky ztuhnou a budou připraveny k použití.

3) Použití: Hotové kuličky vložte do pouzdra z koupeného osvěžovače, který vám došel, a použijte stejně jako obvykle. Zavěste na okraj WC, aby se při každém spláchnutí toaleta osvěžila.

Bonus: Gelový WC Osvěžovač

Pokud hledáte ještě jednodušší řešení, můžete vyzkoušet gelový osvěžovač do WC. Stačí smíchat 100 ml vody, 25 až 30 ml tekutého mýdla, 1 lžičku kukuřičného škrobu, 6 lžiček kyseliny citrónové a pár kapek esenciálního oleje. Tuto směs přiveďte k gelové konzistenci, naplňte ji do opakovaně použitelného závěsného držáku a máte hotovo.

Nejlepší čistící prostředek na podlahy: Neutíkejte po něj do drogerie, vyrobte si ho snadno doma

Výroba vlastních osvěžovačů do WC je snadná, levná a především šetrná k životnímu prostředí. S trochou kreativity a pár základními ingrediencemi můžete mít efektivní a příjemně vonící osvěžovač, který bude zároveň stylovým doplňkem vaší toalety.