Halušky s uzeným a kysaným zelím jsou klasikou středoevropské kuchyně, oblíbenou zejména v slovenské a české domácnosti. Toto tradiční jídlo kombinuje jednoduché, ale výrazné chutě, které společně tvoří útulnou a sytou pokrm, ideální pro chladnější dny.
Co budeme potřebovat
Pro halušky:
- 1,5 kg brambor
- 0,5-1 kg polohrubé mouky
- 2 vejce
- Sůl
Pro zbytek pokrmu:
- 250 g kysaného zelí
- 250 g uzeného masa (krkovice, plec)
- 2 střední cibule
- 1,5 lžíce cukru krystal (nebo cukru písek)
- Olej
- 1 špetka kmínu
- 3 špetky soli
- Mletý pepř
Postup přípravy
1) Příprava halušek: Oloupané syrové brambory nastrouháme najemno, smícháme s vejci a moukou, osolíme a vypracujeme vláčné těsto. Mouku přidáváme postupně, dokud těsto nedosáhne konzistence vhodné pro protlačení přes haluškovač.
Halušky protláčíme do vroucí osolené vody a vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Poté je scedíme nebo vybereme z vody.
2) Příprava směsi s uzeným: Cibule oloupeme, nakrájíme a společně s nakrájeným uzeným masem osmažíme na troše oleje dozlatova.
K osmažené cibuli s masem přidáme kysané zelí, můžeme podlít vodou, přidáme cukr, sůl, kmín a necháme dusit, dokud se voda neodpaří.
3) Dokončení pokrmu: Hotové halušky smícháme s připravenou směsí, dosolíme, dopepříme a podle chuti můžeme posypat osmaženou cibulkou.
Připravte si také:
- Nejchutnější kuřecí placičky snadno a rychle
- Křupavé brambory se slaninou a cibulkou
- Stehýnka pečená v hořčicovo-česnekové omáčce
Závěr
Halušky s uzeným, smaženou cibulkou a kysaným zelím představují bohatou a chutnou kombinaci, která zahřeje tělo i duši. Pokrm je možné podávat jako hlavní chod k obědu či večeři, ideálně v chladnějším období. Jeho příprava není složitá a výsledek stojí za to!