Halušky s uzeným masem, smaženou cibulkou a kysaným zelím

Halušky s uzeným a kysaným zelím jsou klasikou středoevropské kuchyně, oblíbenou zejména v slovenské a české domácnosti. Toto tradiční jídlo kombinuje jednoduché, ale výrazné chutě, které společně tvoří útulnou a sytou pokrm, ideální pro chladnější dny.

Zdroj: Alena Majdová – starší

Co budeme potřebovat

Pro halušky:

  • 1,5 kg brambor
  • 0,5-1 kg polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • Sůl

Pro zbytek pokrmu:

  • 250 g kysaného zelí
  • 250 g uzeného masa (krkovice, plec)
  • 2 střední cibule
  • 1,5 lžíce cukru krystal (nebo cukru písek)
  • Olej
  • 1 špetka kmínu
  • 3 špetky soli
  • Mletý pepř

Postup přípravy

1) Příprava halušek: Oloupané syrové brambory nastrouháme najemno, smícháme s vejci a moukou, osolíme a vypracujeme vláčné těsto. Mouku přidáváme postupně, dokud těsto nedosáhne konzistence vhodné pro protlačení přes haluškovač.

Halušky protláčíme do vroucí osolené vody a vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Poté je scedíme nebo vybereme z vody.

2) Příprava směsi s uzeným: Cibule oloupeme, nakrájíme a společně s nakrájeným uzeným masem osmažíme na troše oleje dozlatova.

K osmažené cibuli s masem přidáme kysané zelí, můžeme podlít vodou, přidáme cukr, sůl, kmín a necháme dusit, dokud se voda neodpaří.

3) Dokončení pokrmu: Hotové halušky smícháme s připravenou směsí, dosolíme, dopepříme a podle chuti můžeme posypat osmaženou cibulkou.

Připravte si také:

Závěr

Halušky s uzeným, smaženou cibulkou a kysaným zelím představují bohatou a chutnou kombinaci, která zahřeje tělo i duši. Pokrm je možné podávat jako hlavní chod k obědu či večeři, ideálně v chladnějším období. Jeho příprava není složitá a výsledek stojí za to!