Zdravé pečené zeleninové karbanátky – skvělé spojení cukety, mrkve a brambor

Dnes vám přinášíme recept na lahodné pečené zeleninové karbanátky, které spojují svěžest cukety, sladkost mrkve a chuťovou plnost brambor. Tato jednoduchá kombinace přináší nejen lahodný zážitek, ale také zdravou dávku vlákniny a živin. Připravte se na požitek pro vaše chuťové pohárky i pro vaše tělo!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Pečené zeleninové karbanátky z cukety, mrkve a brambor

Co budeme potřebovat:
  • Mrkev 2 ks
  • Cibule 1 ks
  • Cuketa 3 ks
  • Brambory 3 ks
  • Kulatozrnná rýže 150 g
  • Horký zeleninový vývar 500 ml
  • Strouhanka
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Čerstvě mletý kmín
  • Kopr 1 PL
  • Rostlinný olej 3-4 PL

Jak budeme postupovat:

1. Očistěte a nastrouhejte mrkev.

2. Na pánvi rozehřejte 3-4 lžíce rostlinného oleje. Nastrouhanou mrkev na něm 3 minuty prohřívejte.

3. Očistěte a nadrobno nakrájejte cibuli.

4. Jemně nakrájenou cibuli přidejte na mrkev. Promíchejte a na středním až mírném ohni zahřívejte další 3 minuty.

5. Přidejte 150 g kulatozrnné rýže dobře propláchnuté ve studené vodě.

6. Zamíchejte a přidejte 500 ml horkého zeleninového vývaru.

7. Zamíchejte a přiklopte pokličkou. Na mírném ohni nechte rýži 10 minut nabobtnat.

8. Odstraňte pokličku, vypněte oheň a dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a nechte vychladnout.

9. V hrnci uvařte 3 brambory ve slupce. Do vody přidejte lžičku soli. Vařte 30 minut.

10. Po uvaření nechte brambory trochu vychladnout. Brambory oloupejte.

11. Brambory rozmačkejte vidličkou ve velké míse.

12. Omyjte a nastrouhejte 3 cukety.

13. Nastrouhanou cuketu vložte do cedníku, přidejte lžičku soli a dobře promíchejte.

14. Jemně přitlačte lžící a nechte 30 minut okapat.

15. Osušenou cuketu přidejte na bramborovou kaši.

16. Přidejte rýžovou směs. Přidejte 40 g strouhanky, mletý kmín a sůl.

17. Omyjte a nadrobno nakrájejte svazek kopru. Přidejte do směsi.

18. Rukama míchejte, dokud nedojde k úplnému spojení.

19. Ze směsi rukama vytvarujte malé kuličky.

20. Každou kuličku obalte ve strouhance.

21. Na plech vyložený pečícím papírem položte kuličky a prsty je mírně zploštěte (volitelně).

22. Plech vložte na 30 minut do trouby předehřáté na 190 °C.

23. Vyjměte z trouby a zeleninové karbanátky nechte mírně vychladnout.

Hotovo! Dobrou chuť!

VIDEO RECEPT: