Připravte se na okouzlující chuťový zážitek s dortem s mascarpone krémem a jahodami se želatinou, který je pravou esencí letních chutí. Tento dort je nejenom “Mňam!” k pohledu, ale jeho lahodné vrstvy zaručeně uspokojí každého milovníka sladkého. Ideální pro oslavy, rodinné shromáždění nebo jako luxusní způsob, jak si zpříjemnit jakýkoliv den.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dort s mascarpone krémem a jahodami se želatinou
Co budeme potřebovat:
- Vejce 4 ks
- Mouka 200 g
- Cukr 170 g
- Mléko 80 ml
- Prášek do pečiva 7 g
- Vanilková esence
Suroviny na krém:
- Mascarpone 250 g
- Tekutá smetana ke šlehání 250 g
- Cukr v prášku 100 g
- Jahodový džem 150 g
- Vanilková esence
- Sladká smetana 200 g
Přísady na polevu:
- Jahody 1 kg
- Želatina 10 g
- Cukr 100 g
- Vanilkový cukr 2 sáčky
- Šťáva z 1 citronu
Jak budeme postupovat:
1. V míse smíchejte 4 bílky se špetkou soli do pěny.
2. Přidejte 170 g cukru a znovu míchejte, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne tuhý, sklovitý krém.
3. Přidejte 4 žloutky, 80 ml mléka a 1 lžičku vanilkové esence.
4. Promíchejte do hladka.
5. Prosejeme 200 g mouky smíchané se 7 g prášku do pečiva.
6. Dobře promíchejte silikonovou stěrkou do hladka.
7. Směs nalijte do plechu s odnímatelným dnem (25x25x8 cm) vyloženého pečicím papírem.
8. Směs zarovnejte stěrkou.
9. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 35 minut.
10. Vyjměte plech z trouby a nechte těsto vychladnout.
11. Vyjměte těsto z plechu a rozkrojte ho na polovinu, aby vznikly 2 stejně silné pláty.
12. Horní stranu těsta vložte zpět do plechu řezem nahoru.
13. Do vychlazené mísy (v lednici/mrazáku) vložte 250 g mascarpone a 250 g smetany ke šlehání (vyndané z lednice, vychlazené) a promíchejte do tuha.
14. Poté přidáme 100 g moučkového cukru a opět 2 minuty mícháme. Nepřehánějte to s mícháním, protože krém se bude řezat.
15. Přidejte vanilkovou esenci a 150 g jahodového džemu.
16. Promíchejte stěrkou do hladka.
17. Lžící naneste krém na první plát těsta a zarovnejte stěrkou.
18. Na krém položte 3-4 jahody nakrájené na malé kousky.
19. Poté na krém položte zbývající plát a odstraňte pečící papír. Jemně přitlačte dlaněmi, aby se krém na povrchu přilepil.
20. Ušlehejte 200 ml slazené smetany ke šlehání mixérem, přidejte na vrchní část těsta a zarovnejte stěrkou.
21. Na šlehačku položte rozpůlené jahody. Případně, pokud vám jahody zbyly, můžete přidat i nadrobno nakrájené kousky jahod.
22. Do misky vložte 10 g želatiny (asi 7 plátků) a zalijte studenou vodou.
23. Listy nechte hydratovat podle návodu na obalu.
24. Mezitím v hrnci svařte 500 ml vody se 100 g cukru, 2 sáčky vanilkového cukru a šťávou z 1 citronu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Když se začne vařit, vypněte oheň a přidejte želatinu zbavenou vody. Mícháme, dokud se želatina nerozpustí.
25. Nechte vychladnout a poté přelijte jahodovou vrstvu.
26. Tác vložte do chladničky a nechte ho tam stát alespoň 12 hodin. Když želatinová vrstva ztuhne, vyjměte ji z plechu a nakrájejte na vhodné porce.
Hotovo! Dobrou chuť!