Domácí pečení housek vám přinese radost nejen z vaření, ale i z vůně čerstvě upečeného pečiva. Tento recept na dokonalé domácí housky je jednoduchý a výsledek je vždy nadýchaný a chutný. Už nebudete muset kupovat pečivo, když můžete mít ty nejlepší housky přímo z vaší kuchyně.
Co budeme potřebovat:
- Půl kostky čerstvého droždí
- 1 lžíce cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce sádla
- 0,5 kg hladké mouky (může se namíchat s polohrubou)
- 1 lžička soli
- Vajíčko na potření
- Semínka a hrubozrnná sůl na posypání
Postup přípravy:
1) Příprava těsta: V míse smíchejte droždí, cukr a část vlažného mléka a nechte kvásek vzejít. Pak přidejte zbytek mléka, másla, sádla, mouku a sůl. Vypracujte hladké těsto (použijte robot nebo ruce). Nechte těsto nakynout na teplém místě.
2) Tvarování housek: Těsto rozdělte na 10-12 dílů, z každého vytvarujte housku. Nechte housky znovu nakynout minimálně 15 minut.
3) Pečení housek: Housky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte semínky a hrubozrnnou solí. Předehřejte troubu na 220°C, vložte housky a ihned snižte teplotu na 180/190°C. Pečte 15-20 minut, dokud nejsou zlatavé.
Závěr:
Tyto domácí housky jsou dokonalým doplňkem k jakémukoli jídlu nebo mohou být skvělou svačinou samy o sobě. Užijte si čerstvost a kvalitu domácího pečiva s tímto jednoduchým receptem.