Lahodný koláč s mákem, citrónovou pěnou a šlehačkou

Objevte kouzlo domácího pečení s tímto neodolatelným receptem na koláč s mákem, doplněný osvěžující citrónovou pěnou a bohatou šlehačkou. Tento recept kombinuje tradiční české chutě s moderním twistem, čímž vzniká dokonalá sladkost pro každou příležitost. Ať už hledáte ideální dezert pro rodinné oslavy nebo jen chcete rozmazlovat své chuťové buňky, tento koláč s mákem a citrónovou pěnou je tou pravou volbou.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Lahodný koláč s mákem, citrónovou pěnou a šlehačkou
Zdroj: gustoase.net

Koláč s mákem, citrónovou pěnou a šlehačkou

Co budeme potřebovat:

Přísady na makovou část:

  • 4 bílky
  • 5 lžic cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 g mouky
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 4 lžíce mletého máku
  • 1 špetka soli

Přísady na citronovou pěnu:

  • 2 vejce
  • 100 g cukru
  • 3 lžíce škrobu
  • 350 ml mléka
  • 60 ml citronové šťávy
  • 10 g želatiny (plátky nebo granule)
  • 400 ml smetany na šlehání/tekuté smetany

Ingredience na ozdobu:

  • 500 ml šlehačkové smetany s 35% tuku
  • 150 g hořké čokolády

Jak budeme postupovat:

1. Příprava makové části: V míse vyšleháme bílky se solí do pěny, přidáme 5 lžic cukru, vanilkový cukr a dále mícháme, dokud se veškerý cukr nerozpustí a nevznikne tuhá pěna jako na pusinky.

2. Do bílků přidáme mák, prosejeme mouku a přidáme rozpuštěné a vychladlé máslo. Směs dobře promíchejte stěrkou pohyby zdola nahoru, aby se vzduch v bílcích neodstranil a směs zůstala vzdušnou a koláč bude tak mít nadýchanou texturu.

3. Plech s rozměry 26×20 cm vyložíme papírem na pečení, nalijeme směs a dobře zarovnáme. Plech vložíme do trouby a pečeme při 180 °C asi 15-20 minut, dokud vrstva na povrchu nezezlátne. Vrstvu nechte vychladnout na plechu.

Lahodný koláč s mákem, citrónovou pěnou a šlehačkou
Zdroj: gustoase.net

4. Příprava citronového krému: Celá vejce vložte do mísy a míchejte při vysoké rychlosti, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Samostatně smíchejte škrob s cukrem a dejte ho na vejce, pak dobře promíchejte, aby nebyly vůbec žádné hrudky.

5. Mléko přiveďte k varu, poté ho odstavte z ohně a pomalu nalijte do vaječné směsi. Dobře promíchejte, přeneste do hrnce a přiveďte k varu na mírném ohni. Průběžně míchejte, dokud směs nezhoustne (bez přivedení k bodu varu). Krém stáhneme z ohně, přikryjeme ho potravinovou fólií (fólie je prakticky přilepená na povrchu krému, aby se nevytvořila kůrka) a necháme bokem, dokud úplně nevychladne.

6. Ve studené citronové šťávě rozpustíme želatinu a necháme asi 1 minutu nateklou, potom ji přidáme do mírně vychladlého pudingu s citronovou šťávou. Míchejte 1-2 minuty a dejte do lednice. Samostatně míchejte krém, dokud neztuhne, potom ho přidejte na krém a míchejte 1-2 minuty, dokud nezískáte jemný a vzdušný krém.

Lahodný koláč s mákem, citrónovou pěnou a šlehačkou
Zdroj: gustoase.net

7. Sestavení dortu: Na vrstvu pánve rovnoměrně rozetřete citronovou pěnu. Vyšleháme šlehačku, dokud neztuhne, potom ji rozetřeme na citronovou pěnu. Ozdobíme je čokoládovými lupínky získanými škrábáním čokolády nožem. Dort necháme vychladnout asi 2-3 hodiny, poté můžeme porcovat a podávat.

Lahodný koláč s mákem, citrónovou pěnou a šlehačkou
Zdroj: gustoase.net

Dobrou chuť!