Recept na tvarohové a ořechové koláčky

Když přicházejí svátky, rodinné oslavy nebo jen víkendové odpoledne, co je lepšího než vyrobit domácí koláčky, které zpříjemní každou chvíli? Mám pro vás recept, který je mi velmi blízký a jsem si jistá, že vás zcela okouzlí. Jedná se o tvarohové a ořechové koláčky, kousky nebe, které si zamiluje každý sladkomil.

ěsto je jemné a máslové, s nádechem vanilky a citrónu. Ořechová náplň je bohatá a krémová, zatímco tvarohová vrstva je lehká a osvěžující. Společně vytvářejí dokonalý harmonický celek, který může konkurovat i těm nejluxusnějším dezertům!

Zdroj: Jana Jančíková
Co budeme potřebovat:

Pro těsto

  • 250g tvarohu v kostce
  • 250-280g hladké mouky
  • 250g másla (nebo máslová hera)
  • Špetka soli
  • Špetka prášku do pečiva
  • Vanilkový cukr
  • Citrónová kůra

Ořechová náplň

  • Mleté ořechy
  • Mléko (dostatečně na ponoření ořechů)
  • Trochu rumu
  • Povidla nebo marmeláda
  • Plátek másla
  • Skořice
  • Citrónová kůra
  • Med
  • Jemná strouhanka (podle potřeby)

Tvarohová náplň

  • Tvaroh
  • Cukr
  • Vajíčko
  • 1 lžička solamylu (nebo kukuřičný škrob)
  • Citrónová kůra

Vyzkoušejte také – Recept na domácí majolkové koláčky


Jak budeme postupovat:

1) Příprava těsta: Smíchejte tvaroh, mouku, máslo, sůl, prášek do pečiva, vanilkový cukr a citrónovou kůru. Vytvořte hladké těsto. Pokud je těsto lepivé, přidejte trochu mouky.

2) Odpočinek těsta: Dejte těsto do lednice a nechte odpočívat 2 hodiny.

3) Příprava ořechové náplně: Mleté ořechy ponořte do mléka a chvíli provařte. Přidejte rum, povidla (nebo marmeládu), plátek másla, skořici a citrónovou kůru. Dochťte medem a zahustěte jemnou strouhankou, pokud je to potřeba.

4) Příprava tvarohové náplně: V misce vyšlehejte tvaroh, cukr, vajíčko, solamyl a citrónovou kůru.

5) Formování koláčků: Těsto vyndejte z lednice a na pomoučněném povrchu vykrojte kolečka o tloušťce asi 4 mm a průměru 5 cm.

6) Náplně: Na těsto nanesete zdobícím sáčkem ořechovou náplň a vlašské ořechy, na tvarohové koláčky přidejte povidla a drobenku.

7) Pečení: Pečte na 180 stupňů Celsia asi 15 minut, nebo dokud koláčky nejsou do růžova.

8) Dokončení: Nechte koláčky vychladnout a pak je můžete servírovat.

Poznámky

Množství ingrediencí na náplň je “od oka,” takže je možné je přizpůsobit podle vlastní chuti.

Recept je na přibližně 90 koláčků.

Doufám, že vám tento recept poslouží a koláčky vám budou chutnat!