Vítejte v říši čokoládových cheesecaků, kde tenhle čokoládový cheesecake kombinujte sušenkový základ s oreo sušenek doplňující o lahodný krém s tvarohu, mascarpone, kakaa a smetany, který je zdobený čokoládovou polevou a domácí šlehačkou ve tvaru růžičky. Nebíčko v ústech, na jazyku a na talíři! Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako v sedmém nebi!
Čokoládový cheesecake s mascarpone
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Základ:
- 240-250 g sušenek Oreo
- 100 g hořké čokolády + 100 g mléčné čokolády
Krém:
- 500 g tvarohu
- 500 g mascarpone
- 3 vejce + 2 žloutky
- 3/4 hrnku moučkového cukru
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 4 lžíce smetany 36%
Čokoládová poleva:
- 100 ml smetany 36%
- 200 g čokolády
Domácí šlehačka:
- 330 ml smetany 36%
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička želatiny nebo ztužovač
Jak budeme postupovat:
1. Základ: Sušenky Oreo rozdrobte do tvaru písku – jemně.
2. Na mírném ohni rozpusťte máslo a smíchejte ho s rozdrcenými sušenkami – důkladně promíchejte.
3. Následně je položte na dno dortové formy o průměru asi 22 x 24 cm vyložené pečicím papírem – lžící ji přitlačte k povrchu.
4. Krém: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a do mísy kuchyňského robotu dejte tvaroh, mascarpone, přidejte rozklepnuté vejce, žloutky, přisypejte moučkový cukr, kakao a dále přidejte vanilkový extrakt a přilijte smetanu – krátce vyšlehejte, dokud se ingredience nespojí (směs by měla být poměrně hustá).
5. Získanou směs nalijte do dortové formy na sušenkový základ – uhlaďte stěrkou.
6. Na nejnižší mřížku trouby postavte vysoký plech naplněný asi do poloviny horkou vodou a na prostřední poličku umístěte formu.
7. Pečte v předehřáté troubě 80-90 minut při 165 °C a po upečení nechejte vychladnout.
8. Poleva: V hrnci zahřejte smetanu a těsně před vařením ji sundejte z hořáku, potom do horké smetany vsypejte nasekanou čokoládu – míchejte, dokud se nespojí.
9. Připravenou polevu rozetřete na vychladlý cheesecake a odložte na několik hodin na chladné místo.
10. Následně okraje ozdobte nastrouhanou čokoládou.
11. Domácí šlehačka: Vychladlou smetanu vyšlehejte do tuha, přisypejte vanilkový cukr, přidejte vanilkový extrakt a ztužovač – promíchejte, dokud se nespojí. Šlehačku přendejte do cukrářského sáčku s ozdobnou tryskou a na vrchol cheesecaku vytvařujte růžičky.
12. Čokoládový cheesecake s mascarpone podávejte s láskou, velkou chutí a půvabem.
Přátelé přejeme Vám dobrou čokoládovou chuť!