Piškotový koláč s kávovým krémem

Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Tento recept na Piškotový koláč s kávovým krémem, je tím pravým. Chutná kávová pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár surovin. Jemný, vláčný a neskutečně se rozplývající v ústech i na jazyku!

Zdroj: smakinatalerzu.pl

Piškotový koláč s kávovým krémem

Co budeme potřebovat:

Ingredience:

Základ:

  • 4 vaječné bílky
  • 85 g jemného cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rumu nebo studené vody
  • 2 lžíce oleje
  • 75 g pšeničné mouky
  • 13 g tmavého kakaa

Krém:

  • 4 žloutky
  • cukr – podle potřeby
  • 12 g želatiny + 3-4 lžíce studené vody
  • 200 g měkkého másla
  • 750 g hustého tvarohu
  • 120 g sušeného mléka
  • 50 g moučkového cukru + volitelně podle chuti

Kávová pěna:

  • 2-3 lžičky instantní kávy crema
  • 1 lžička cukru
  • 1-1 a 1/3 šálky vody
  • 500 ml smetany 36%
  • moučkový cukr – podle chuti
  • 1 lžíce želatiny + 3-4 lžíce studené vody

Ostatní:

  • 2 balení malých kulatých sušenek/piškot
  • čokoláda – na zdobení

Jak budeme postupovat:

1. Bílky vyšlehejte s tuhou smetanou ke šlehání, poté ke konci postupně přisypávejte po lžících jemný cukr, přidejte žloutek, přilijte rum/vodu a olej – chvíli míchejte. Nakonec přisypejte mouku prosátou s kakaem – promíchejte lžící a následně nalijte na plech vyložený pečicím papírem (21 x 32 cm).

2. Pečte v předehřáté troubě 15-18 minut při 180 °C a po upečení nechejte vychladnout.

3. Žloutky a cukr míchejte ve vodní lázni, dokud nezískáte světlou a poměrně hustou směs (nádobu se surovinami vložte do hrnce s malým množstvím mírně vroucí vody – voda by měla jen jemně bublat) – vařte na velmi mírném ohni – za stálého míchání několik minut).

4. Želatinu zalijte 3-4 lžícemi studené vody – promíchejte a odstavte, aby nabobtnala.

5. Měkké máslo vyšlehejte do nadýchané pěny, pak přidejte vychladlou žloutkovou směs, tvaroh a přisypejte sušené mléko. V případě potřeby přidejte podle chuti ještě několik lžic moučkového cukru.

6. Želatinu zahřívejte na nejnižší stupeň hořáku, dokud se nerozpustí a nakonec smíchejte 1 lžíci vzniklé směsi s rozpuštěnou želatinou – dobře promíchejte, poté vlijte do ostatních ingrediencí – míchejte, dokud se nespojí.

7. Tvarohovou směs nalijte na vychladlý sušenkový základ  a uhlaďte.

8. Kávu a cukr zalijte horkou vodou, poté odstavte – nechejte vychladnout. Následně do ní namočte sušenky a položte je jednu vedle druhé mírně šikmo na tvarohovou směs.

9. Želatinu zalijte 3-4 lžícemi studené vody, poté odstavte, aby nabobtnala a zahřívejte na nejnižším stupni tak dlouho, dokud se nerozpustí.

10. Vychladlou smetanu vyšlehejte do zhoustnutí, nakonec přisypejte moučkový cukr a instantní kávu – míchejte, dokud se nespojí. Lžíci směsi přidejte k rozpuštěné želatině, a když se dobře spojí (bez hrudek) přidejte k celé směsi – ještě několik minut míchejte, pokud se objeví hrudky – znovu zahřejte na mírném ohni.

11. Krémovou směs rozetřete na povrch koláče, odstavte a nechejte vychladnout.

12. Na závěr koláč ozdobte nastrouhanou čokoládou.

Podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.