Vařené uzené koleno s bramborovou kaší a restovanou cibulkou

Vařené uzené koleno patří mezi oblíbené české speciality. V kombinaci s bramborovou kaší s restovanou cibulkou tvoří sycený a lahodný pokrm, který je ideální na vydatný oběd nebo večeři. Tento tradiční recept je zároveň skvělým způsobem, jak pohostit rodinu či přátele.

Zdroj: Monika Krbová

Ingredience:

Na uzené koleno:

  • 1 ks uzeného vepřového kolena
  • 1 ks cibule
  • 1 ks bobkový list
  • Několik kuliček černého pepře
  • Několik kuliček nového koření
  • Voda

Na bramborovou kaši:

  • 800 g brambor
  • 40 g másla
  • 200 ml mléka nebo smetany
  • Voda
  • Sůl

K servírování:

  • Nakládané kyselé okurky
  • Na tuku orestovaná kolečka cibule

Postup:

1) Příprava kolena: Uzené koleno vložte do hrnce s bobkovým listem, kuličkami pepře a nového koření. Přidejte na čtvrtky nakrájenou cibuli a zalijte vodou. Vařte doměkka. V tlakovém hrnci to bude trvat kratší dobu. Po uvaření a částečném zchladnutí koleno vykostěte a nakrájejte na silnější plátky.

2) Příprava bramborové kaše: Brambory oloupejte, nakrájejte na čtvrtky a vařte ve slané vodě do měkka. Poté vodu slijte, brambory rozšťouchejte a postupně přidávejte máslo a horké mléko nebo smetanu. Kaši vymíchejte dohladka a dosolte dle chuti.

3) Restování cibule: Cibuli nakrájejte na kolečka a orestujte na oleji dozlatova.

4) Servírování: Na talíři servírujte plátky kolena s horkou bramborovou kaší, ozdobte restovanou cibulkou a přidejte nakládané kyselé okurky.

Závěr

Vařené uzené koleno s bramborovou kaší je tradiční pokrm, který potěší každého milovníka české kuchyně. Příprava je snadná a výsledek stojí za to. Tento pokrm je dokonalou volbou pro chladné dny a nabízí pohodlí domova v každém soustě.