Pivní štrůdl s jablky, skořicí a kokosem

Kdo by si myslel, že klasický štrůdl může být ještě lepší s přídavkem piva? Tento unikátní recept kombinuje tradiční chutě, které všichni milujeme, s neobvyklým twistem, který dodá vašemu štrůdlu zvláštní hloubku a chuť. Vždyť pivo je známé svou schopností zjemnit a zvýraznit chutě, tak proč ho nezkusit v jedné z našich nejoblíbenějších sladkostí? Připravte se na gurmánský zážitek, který si vaši hosté budou ještě dlouho pamatovat!

Zdroj: Anička Veselá

Ingredience:

  • 600 g hladké mouky
  • 343 ml piva (32 lžic)
  • 250 g ztuženého tuku (např. Omega)
  • Špetka soli
  • Jablečná náplň, skořice, kokos, mák (dle chuti)

Postup:

1) Příprava těsta: V míse smíchejte mouku se solí. Přidejte ztužený tuk a postupně přilévejte pivo. Zpracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte trochu mouky. Pokud je příliš tuhé, přidejte trochu piva. Zabalte do potravinářské fólie a nechte odpočívat v lednici minimálně 30 minut.

2) Příprava náplně: Oloupejte jablka, nakrájejte na tenké plátky a smíchejte se skořicí nebo vyzkoušejte kokos s mákem dle chuti.

Zdroj: Anička Veselá
Zdroj: Anička Veselá

3) Sestavení a pečení: Vyklopte těsto na pomoučněný vál a vyválejte do tvaru obdélníka. Rovnoměrně rozložte jablečnou náplň po těstě. Pečlivě srolujte do tvaru štrůdlu a položte na vymazaný plech sešvem dolů.

4) Pečení: Pečte v předem vyhřáté troubě na střední teplotu, dokud štrůdl není zlatavě hnědý a propečený. Doba pečení se může lišit v závislosti na troubě, ale obvykle trvá 30-40 minut.

Čtěte také:

Domácí vánočka – ideální na sobotní snídani nebo k vašemu oblíbenému čaji či kávě

Závěrem:

Pokud jste dosud nezkusili štrůdl s pivem, možná se ptáte, zda skutečně stojí za to odchýlit se od tradičního receptu. Odpověď je rozhodně ano! Pivo dodává těstu zajímavou hloubku chuti a navíc perfektně doplňuje sladkost jablíček a kokosu. Tento štrůdl se může stát hvězdou vašeho slavnostního stolu, ať už k oslavě narozenin, Vánocům nebo jen tak, když máte chuť na něco výjimečného. Užijte si tento výjimečný recept a nezapomeňte se podělit o své zkušenosti s vašimi blízkými!