Domácí slaninová paštika je vynikající volbou pro ty, kteří hledají levný a chutný způsob, jak si dopřát lahodné občerstvení. Tato receptura vás provede krok za krokem k vytvoření té nejlepší paštiky, kterou můžete snadno připravit doma.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí slaninová paštika
Co budeme potřebovat:
- 2,5 kg slaniny
- 500 g vepřového masa
- 500 g cibule
- 500 g mrkve
- 80 g sušeného zeleninového ochucovadla – vegety
- sůl, černý mletý pepř – podle chuti
Z těchto ingrediencí získáte 7 sklenic o objemu 700 ml slaninové paštiky.
Jak budeme postupovat:
1. Nakrájejte slaninu a vepřové maso na kousky a nasekejte je v mlýnku na maso.
2. Nastrouhejte mrkev a také ji nasekejte v mlýnku na maso. Můžete ji také nastrouhat na jemno.
3. Nakrájejte cibuli na kousky a také ji posekejte v mlýnku na maso. Můžete ji také nakrájet na kostky.
4. Všechny připravené ingredience dejte do velké mísy. Přidejte směs sušené zeleniny (vegety), sůl a černý mletý pepř podle chuti. Dobře promíchejte a hněťte směs – buď rukama, lžící nebo ručním mixérem s hákem.
5. Vezměte lžičku směsi a osmahněte ji na pánvi. Ochutnejte ji. Tak poznáte, zda je třeba přidat další sůl nebo pepř.
6. Hotovou paštiku dejte do dobře vymytých a vysušených sklenic. Ihned je uzavřete sterilizovanými víčky.
7. Sklenice umístěte do vysokého a širokého hrnce s dnem vystlaným čistým hadříkem. Sklenice ponořte do studené nebo teplé vody.
8. Budoucí konzervy sterilizujte po dobu 2 hodin od okamžiku varu vody na mírném ohni pod poklicí.
9. Vytáhněte je z vody a obraťte je víčky dolů na 3 hodiny. Poté je zase otočte víčky nahoru a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu. Poté dejte na 2-3 hodiny do lednice.
10. Hotové konzervy uložte na místo k uskladnění.
Paštiku ze slaniny podávejte s chutí! Dobrou chuť!