Jestliže existuje něco, co je charakteristické pro podzim, pak je to nepochybně dýně. Její hluboká oranžová barva a jedinečná chuť nám připomínají měnící se listy a chladnější večery. Ačkoliv dýňová polévka je delikátní klasikou, kterou si většina z nás oblíbila, je někdy dobré zaexperimentovat a vyzkoušet něco nového (zksute také tento recept na dýňový chlebíček). Představujeme vám recept na dýňové noky, které přinášejí podzim přímo na váš stůl.
Ingredience:
- 500 g dýňového pyré (z pečené dýně)
- 1 vejce
- 200 – 250 g hladké mouky
- špetka soli
- muškátový oříšek podle chuti
- strouhaný parmazán a máslo pro podávání
Postup:
1) Příprava dýňového pyré: Pečenou dýni rozmačkejte vidličkou nebo v mixéru, abyste získali hladké pyré.
2) Ve větší míse smíchejte dýňové pyré s vejcem, solí a nastrouhaným muškátovým oříškem.
3) Postupně přidávejte mouku a míchejte, dokud nezískáte měkké, ale nelepivé těsto.
4) Těsto rozdělte na několik částí a z každé části vyválejte tenký váleček. Váleček poté nakrájejte na menší kousky, které tvarujte na noky.
5) Ve velkém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a vařte noky v ní, dokud nevyplavou na povrch (cca 2-3 minuty).
6) V pánvi rozehřejte máslo a opečte v něm noky dozlatova. Podávejte s nastrouhaným parmazánem.
Dýňové noky představují bohatou, ale přitom jemnou variantu tradičních italských knedlíků. Užijte si tuto podzimní specialitu, která vám zpříjemní chladné dny!