Chutě a vzpomínky: staromódní jablečný koláč

Tento dezert spojuje šťavnatá jablíčka s jemným křehkým těstem do jedinečné harmonie chutí. Připravte se na cestu do minulosti, kdy nám ho dělávala vaše babička a vy jste ji pomáhali. Babiččina kuchyně a vzpomínky jsou k nezaplacení. Příprava je velmi jednoduchá a zvládnete ji úplně každý! Udělejte tento jednoduchý koláč pro své přátelé a rodinu a zajisté jim bude velmi chutnat!

Chutě a vzpomínky: staromódní jablečný koláč
Zdroj: www.momwithfive.com

Staromódní jablečný koláč

Doba přípravy: 20 minut

Doba pečení: 30-35 minut

Náročnost : Snadná

Výsledek: K nezaplacení

Plech o rozměre 42 x 30 cm.

Co budeme potřebovat:

Ingredience na přípravu staromódního jablečného koláče:

Těsto:

  • 50 dkg mouky
  • 25 dkg studeného másla
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
  • 1-2 lžíce zakysané smetany
  • strouhanka

Plnění:

  • 1-1,5 kg jablíček
  • čerstvě vymačkaná šťáva z 1/2 citronu
  • mletá skořice – podle chuti
  • krystalový cukr – podle chuti

Ostatní:

  • máslo – na vymazání plechu
  • rozšlehané vejce – na potíraní
  • krystalový cukr – na posypání

Na zdobení a posypání:

  • moučkový cukr – (volitelný)

Jak budeme postupovat:

Způsob přípravy staromódního jablečného koláče:

1. Příprava těsta: V míse si smíchejte ingredience: Hladkou mouku, studené máslo, moučkový cukr, prášek do pečiva, rozklepnuté vejce, špetku soli, nastrouhanou citrónovou kůru, zakysanou smetanu, strouhanku – uhněťte jednotné těsto a uložte ho na 30-60 minut do lednice.

2. Vezměte velký plech o rozměre 42 x 30 cm a lehce vymažte máslem.

3. Příprava náplně: Jablíčka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte na struhadle, pak  nastrouhaná jablíčka dejte do velké mísy, pokapejte čerstvou šťávou z 1/2 citronu a nechejte stranou.

4. Potom vyjměte těsto z lednice, rozkrojte ho na poloviny a jednu po druhé rozválejte na pomoučené desce na velikost plechu.

5. Následně jeden z rozválených plátů těsta položte na vymazaný plech a posypejte strouhankou.

6. Jablíčko rozmačkejte (nemusí být suché, ale nemělo by ani vytékat), poté ho rovnoměrně rozetřete na těsto a posypejte mletou skořicí a krystalovým cukrem. Dbejte na to, aby se dostal všude, ale skořice používejte s mírou a množství cukru určete podle sladkosti jablka.

7. Potom přikryjte druhým plátem těsta a vrchní část těsta šikmo nařízněte nožem a propíchněte vidličkou.

8. Potřete rozšlehaným vejcem a lehce posypejte cukrem.

9. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut při 180 °C.

10. Po upečení ho můžete také posypat moučkovým cukre a podávejte ho s láskou a velkou chutí.

Chutě a vzpomínky: staromódní jablečný koláč
Zdroj: www.momwithfive.com

Přátelé přejeme vám dobrou jablíčkovou sladkou chuť!