Segedín z krkovice a bůčku s houskovým knedlíkem

Máte chuť na něco výjimečného, ale zároveň tradičního? Vyzkoušejte tento recept na Segedín, kde se krkovice a bůček spojují v harmonickém duetu, které váš jídelníček pozvedne na novou úroveň.

Zdroj: Kristýna Navrátilová

Co budeme potřebovat:

  • 100 g slaniny
  • 25 g sádla
  • 800 g vepřové plece, krkovice nebo bůčku
  • 300 g cibule
  • 2 stroužky česneku (volitelně)
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 600 ml vývaru nebo vody
  • 400 g kysaného zelí
  • 200 g zakysané nebo klasické smetany ke šlehání
  • Sůl a pepř podle chuti

Doporučujeme – Krok za krokem k marinovaným kotletám v těstíčku s hranolkami


Jak budeme postupovat:

Příprava Slaniny a Masa: Nakrájejte slaninu na kostičky a maso na 2-3 cm kostky. Cibuli nakrájejte nadrobno.

Slanina: Na nižší střední teplotě v hrnci nechte slaninu pustit tuk. Pro lepší chuť přidejte sádlo.

Opečení Slaniny: Opečte slaninu dozlatova a odložte ji stranou.

Orestování Masa: V tuku, co zbyl po slanině, opečte kostky masa do zlatova. Přidejte je k opečené slanině.

Cibule a Česnek: V témže hrnci orestujte cibuli do tmavě zlaté barvy. Přidejte česnek a chvíli smažte.

Koření: Přidejte papriku a kmín. Po krátkém opékání přidejte slaninu a maso zpět do hrnce.

Vaření: Zalijte vývarem nebo vodou, osolte, opepřte a vařte zakryté cca 1,5 hodiny.

Zelí: Přidejte kysané zelí a vařte dalších 30 minut.

Finální Dochucení: Vmíchejte smetanu a dle potřeby dochutněte solí a pepřem.

Tento recept na Segedín z krkovice a bůčku je jak tradiční, tak inovativní. Ideální na nedělní oběd nebo pro speciální příležitosti.