Znojemská omáčka je klasickým českým receptem, který vyniká svou bohatou chutí a aroma. V této verzi je recept spojen s hovězím masem a doplněný knedlíkem, což vytváří skvělou kombinaci, jež zasytí a potěší i ty nejnáročnější chuťové buňky. Prošpikování masa špekem, okurkou a mrkví přidává nádhernou vrstvu chuti, zatímco omáčka nabízí kombinaci sladké, kyselé a kořeněné.
Co budeme potřebovat:
- Hovězí maso (podle potřeby, prošpikované špekem, okurkou a mrkví)
- Špek
- Okurka
- Mrkev
- Cibule
- Hořčice
- Sůl
- Pepř
- Kyselé okurky
- Trochu cukru
- Mouka (pro zahuštění)
Jak budeme postupovat:
1) Příprava masa: Prošpikujte hovězí maso špekem, okurkou a mrkví. Zavažte maso provázkem, aby vše zůstalo na svém místě.
2) Opečení masa: Na pánvi opečte maso ze všech stran dozlatova. Poté maso vyjměte a odložte stranou.
3) Příprava omáčky: Do výpeku z masa osmažte cibuli se zbylým špekem. Přidejte hořčici, sůl a pepř.
4) Vaření masa: Vraťte maso zpět do pánve, zalijte (např. vodou nebo vývarem) a v tlakovém hrnci vařte asi třičtvrtě hodiny, dokud maso nezměkne.
5) Dokončení omáčky: Přidejte kyselé okurky a trochu cukru do omáčky. Zahustěte moukou a povařte dalších asi 15 minut.
6) Podávání: Podávejte s knedlíkem a užijte si!