Znojemská omáčka s prošpikovaným hovězím masem a knedlíkem

Znojemská omáčka je klasickým českým receptem, který vyniká svou bohatou chutí a aroma. V této verzi je recept spojen s hovězím masem a doplněný knedlíkem, což vytváří skvělou kombinaci, jež zasytí a potěší i ty nejnáročnější chuťové buňky. Prošpikování masa špekem, okurkou a mrkví přidává nádhernou vrstvu chuti, zatímco omáčka nabízí kombinaci sladké, kyselé a kořeněné.

Zdroj: Růženka Jabůrková

Co budeme potřebovat:

  • Hovězí maso (podle potřeby, prošpikované špekem, okurkou a mrkví)
  • Špek
  • Okurka
  • Mrkev
  • Cibule
  • Hořčice
  • Sůl
  • Pepř
  • Kyselé okurky
  • Trochu cukru
  • Mouka (pro zahuštění)


Jak budeme postupovat:

1) Příprava masa: Prošpikujte hovězí maso špekem, okurkou a mrkví. Zavažte maso provázkem, aby vše zůstalo na svém místě.

2) Opečení masa: Na pánvi opečte maso ze všech stran dozlatova. Poté maso vyjměte a odložte stranou.

3) Příprava omáčky: Do výpeku z masa osmažte cibuli se zbylým špekem. Přidejte hořčici, sůl a pepř.

4) Vaření masa: Vraťte maso zpět do pánve, zalijte (např. vodou nebo vývarem) a v tlakovém hrnci vařte asi třičtvrtě hodiny, dokud maso nezměkne.

5) Dokončení omáčky: Přidejte kyselé okurky a trochu cukru do omáčky. Zahustěte moukou a povařte dalších asi 15 minut.

6) Podávání: Podávejte s knedlíkem a užijte si!