Křehká hovězí svíčková s tymiánem, rozmarýnem a vínovou omáčkou

Křehká hovězí svíčková s tymiánem, rozmarýnem a vínovou omáčkou s karamelizovanou šalotkou je dokonalý pokrm, který se skvěle hodí pro sváteční tabuli, romantickou večeři nebo každou příležitost, kdy chcete opravdu zazářit.

Tento recept nadchne nejen svou chutí, ale i elegantním vzhledem.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Křehká hovězí svíčková s tymiánem, rozmarýnem a omáčkou z červeného vína s karamelizovanou šalotkou
Zdroj: Mäsové Recepty

DOPORUČUJEME: Hovězí dušené s kořenovou zeleninou a bramborami


Hovězí svíčková s tymiánem, rozmarýnem a vínovou omáčkou

Co budeme potřebovat:

Na maso:

  • 400 g hovězí svíčkové
  • sůl (podle chuti)
  • černý mletý pepř (podle chuti)
  • olivový olej + 1 lžíce másla (na smažení)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu

Na omáčku z červeného vína a šalotky:

  • 4 šalotky
  • 1 lžíce másla (na smažení)
  • 1 lžička cukru
  • 250 ml suchého červeného vína
  • 100 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička balzamikového octa
  • sůl a pepř (dle chuti)

Jak budeme postupovat:

1️⃣ Příprava masa

Vyjměte hovězí svíčkovou z lednice asi 30 minut před přípravou, aby získala pokojovou teplotu. Očistěte ji, osušte a dochuťte solí a pepřem z obou stran.

Křehká hovězí svíčková s tymiánem, rozmarýnem a omáčkou z červeného vína s karamelizovanou šalotkou
Zdroj: Mäsové Recepty

2️⃣ Opékání na pánvi

Rozpalte pánev a přilijte trochu olivového oleje. Jakmile je pánev dostatečně horká, vložte do ní hovězí svíčkovou a smažte ji z každé strany dozlatova.

Křehká hovězí svíčková s tymiánem, rozmarýnem a omáčkou z červeného vína s karamelizovanou šalotkou
Zdroj: Mäsové Recepty
Křehká hovězí svíčková s tymiánem, rozmarýnem a omáčkou z červeného vína s karamelizovanou šalotkou
Zdroj: Mäsové Recepty
Křehká hovězí svíčková s tymiánem, rozmarýnem a omáčkou z červeného vína s karamelizovanou šalotkou
Zdroj: Mäsové Recepty

Následně přidejte lžíci másla, stroužky česneku, snítky rozmarýnu a tymiánu.

Křehká hovězí svíčková s tymiánem, rozmarýnem a omáčkou z červeného vína s karamelizovanou šalotkou
Zdroj: Mäsové Recepty
Křehká hovězí svíčková s tymiánem, rozmarýnem a omáčkou z červeného vína s karamelizovanou šalotkou
Zdroj: Mäsové Recepty
Křehká hovězí svíčková s tymiánem, rozmarýnem a omáčkou z červeného vína s karamelizovanou šalotkou
Zdroj: Mäsové Recepty

Maso během smažení pravidelně polévejte tímto voňavým máslem, aby se do něj vstřebaly všechny aromatické tóny.

Podle požadovaného stupně propečení maso nechte dusit na mírném ohni. Pro medium-rare (středně propečené) to bude asi 4 minuty.

Křehká hovězí svíčková s tymiánem, rozmarýnem a omáčkou z červeného vína s karamelizovanou šalotkou
Zdroj: Mäsové Recepty

Po uplynutí této doby přendejte maso na talíř, zabalte ho do alobalu a nechte ho odpočívat, aby se v něm udržela šťáva.

Křehká hovězí svíčková s tymiánem, rozmarýnem a omáčkou z červeného vína s karamelizovanou šalotkou
Zdroj: Mäsové Recepty
Křehká hovězí svíčková s tymiánem, rozmarýnem a omáčkou z červeného vína s karamelizovanou šalotkou
Zdroj: Mäsové Recepty

3️⃣ Příprava omáčky

Na stejné pánvi, ve které jste smažili maso vsypejte jemně nakrájenou šalotku a nechte ji na středním ohni karamelizovat s máslem a cukrem.

Křehká hovězí svíčková s tymiánem, rozmarýnem a omáčkou z červeného vína s karamelizovanou šalotkou
Zdroj: Mäsové Recepty

Jakmile začne získávat zlatavou barvu přilijte červené víno a hovězí vývar.

Křehká hovězí svíčková s tymiánem, rozmarýnem a omáčkou z červeného vína s karamelizovanou šalotkou
Zdroj: Mäsové Recepty
Křehká hovězí svíčková s tymiánem, rozmarýnem a omáčkou z červeného vína s karamelizovanou šalotkou
Zdroj: Mäsové Recepty
Křehká hovězí svíčková s tymiánem, rozmarýnem a omáčkou z červeného vína s karamelizovanou šalotkou
Zdroj: Mäsové Recepty

Následně nechte omáčku jemně povařit, aby se všechny chutě spojily a omáčka zhoustla.

Nakonec ji dochuťte balzamikovým octem, solí a černým mletým pepřem.

Křehká hovězí svíčková s tymiánem, rozmarýnem a omáčkou z červeného vína s karamelizovanou šalotkou
Zdroj: Mäsové Recepty
Křehká hovězí svíčková s tymiánem, rozmarýnem a omáčkou z červeného vína s karamelizovanou šalotkou
Zdroj: Mäsové Recepty

4️⃣ Servírování

Maso nakrájejte na krásné plátky a podávejte s bohatou omáčkou z červeného vína a šalotky.

Křehká hovězí svíčková s tymiánem, rozmarýnem a vínovou omáčkou
Zdroj: Mäsové Recepty
Křehká hovězí svíčková s tymiánem, rozmarýnem a vínovou omáčkou
Zdroj: Mäsové Recepty

💡 Tip na vylepšení receptu:

👉 Pokud chcete ještě intenzivnější chuť, potřete maso před přípravou bylinkovou marinádou s olivovým olejem, česnekem a rozmarýnem.

👉 Do omáčky můžete přidat trochu másla na zjemnění nebo kapku medu pro vyvážení chutí.

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

VIDEO NÁVOD: