Rajčata ve vlastní šťávě nebo s cibulí – skvělé způsoby, jak využít přebytek rajčat ze zahrádky

Pokud vás každý rok zavaluje přebytek rajčat ze zahrádky, máme tu pro vás dva jedinečné recepty na jejich zavaření. “Rajčata ve vlastní šťávě” a “Rajčata s cibulí” jsou perfektními způsoby, jak zužitkovat tyto letní plody a zachovat jejich chutě na chladné měsíce. Můžete je využít jako základ pro saláty, leča, zapékané pokrmy nebo omáčky. Pojďme do toho!

Zdroj: Blanka Kozáková

Rajčata ve vlastní šťávě

1) Omyjeme rajčata a nakrájíme je na půlky (větší rajčata i na čtvrtky).

2) Naskládáme rajčata do vymytých sklenic a stlačíme je, aby se vytlačil vzduch.

3) Zavařujeme na 80°C po dobu 20-30 minut.

4) Ze 4,5 kg rajčat získáme zhruba 7 sklenic.

Vyzkoušejte také – Už nevíte co s rajčaty? Připravte si lahodnou rajčatovou marmeládu

Rajčata s cibulí

1) Nakrájíme 7 rajčat a 7 cibulí na plátky.

2) Do čistých sklenic na dno položíme pár plátků cibule a střídavě vrstvíme s rajčaty.

3) Příprava láku: Smícháme 500 ml vody s 1 lžící cukru a 1 lžící soli. Přidáme 16 kuliček pepře, 8 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 1 lžičku octa a 1 lžičku oleje. Vaříme 3-5 minut.

4) Hotový lák nalijeme do sklenic a zavařujeme na 80°C po dobu 10 minut.