Posuňte úroveň svého grilování zase o něco výš. Přečtěte si, jaký vybrat gril a další náčiní, i jak grilovat správně.

Váš starý gril už nezvládá to, co dřív? Rádi byste vyzkoušeli něco nového? Grilování je v našich končinách oblíbenou a rozšířenou zábavou nejen během léta, díky elektrickým grilům si ho můžete užívat po celý rok. Není na něm žádná věda, tedy alespoň když víte, jak na to a dodržíte pár základních zásad. Jak se stát expertem na grilování?

Grilování jako letní zábava

Letní večery jsou teplé a příjemné, dá se jen tak sedět venku, povídat si s přáteli, koupat se, popíjet oblíbené pití a k tomu všemu si dát nějakou tu grilovanou pochoutku. Léto je k tomu jako stvořené, není tak divu, že se každý den pořádají nejrůznější grill party. Abyste si nějakou takovou mohli uspořádat, je zapotřebí mít kvalitní gril, vybrat si ty správné suroviny a pozvat přátele, se kterými je vždy zábava. 

Jak se stát mistrem grilu?

Aby se grilování opravdu vyvedlo a byli jste spokojeni vy i vaši hosté, je zapotřebí celá řada věcí a perfektní příprava. Jak na to?

Krok první: Základem je dobře vybraný gril

Grilovat se nedá bez dobře vybraného grilu. V dnešní době je nabídka opravdu široká, každý si můžete vybrat takový, který mu vyhovuje. Už dávno není k mání jen gril na dřevěné uhlí, ale také plynový gril, elektrický gril, lávový gril a gril na pelety. Hitem poslední doby je big green egg. Pro jaký se rozhodnout?

  • Gril na dřevěné uhlí je klasika spojená s nezaměnitelným aroma masa. Obtížně se u něj ale reguluje teplota a jeho rozžhavení nějakou dobu trvá. Gril na dřevěné uhlí patří k těm cenově nejdostupnějším, ne každému ale vyhovuje. Grilovat se na něm dá snad všechno, můžete dokonce i zauzovat.
  • Plynový gril je jednoduchý na obsluhu, rychle se rozpaluje, grilovat se na něm dá na lávových kamenech nebo ocelových profilech, ale je plně závislý na přívodu plynu z propan-butanové lahve. Pod grilem na lahev potřebujete dostatek prostoru, další věcí je, že ne každý se na obsluhu cítí. Provoz plynového grilu je ve srovnání s tím na dřevěné uhlí levnější, propan-butanovou lahev vyměníte na benzinové pumpě i dalších místech.
  • Elektrický gril je ideální volbou nejen na léto, ale vůbec na celý rok. Používat ho můžete i doma, stačí blízkost elektrické zásuvky. Potěší vás i možnost regulace teploty při grilování nebo snadná údržba. Jídlo připravíte rychle a snadno, grilovací desky jsou odnímatelné a umyjete je klidně i v myčce nádobí.
  • Lávový gril v sobě spojuje snadnost používání plynového grilu a atmosféru toho pravého grilování.
  • Gril na pelety přinesl do světa grilování revoluci. Snadno se používá, název se odvozuje od použitého paliva, tedy pelet. Jsou to malé slisované válečky, maso díky nim získá aroma, na které jste zvyklí u grilu na dřevěné uhlí.
  • Big green egg, tedy keramický gril, který vaše grilování povznese zase o několik úrovní výš. Griluje se na nerezovém roštu, ve víku grilu je teploměr s ciferníkem, na kterém v průběhu grilování sledujete teplotu. Big green egg se dá použít nejen jako gril, ale i jako keramická pec.

Krok druhý: Připravte si potřebné suroviny

Dopředu popřemýšlejte, co budete chtít grilovat, a nakupte si vhodné, a hlavně kvalitní, suroviny. Na polotovary zapomeňte, stejně tak na už naložené maso z obchodu. Mezi potraviny, které jsou vhodné pro přípravu na grilu, patří nejen maso, vsadit můžete i na ryby, sýry nebo zeleninu. Vše je dobré si dopředu připravit a naložit do domácí marinády, která se postará o výraznější chuť. 

Víte, že když grilujete maso, neměli byste ho propichovat, abyste zjistili, zda je správně propečené? Alespoň jednou ho během přípravy otočte, ale pomocí grilovacích kleští. Pokud vsadíte na jehněčí, konzumujte ho hned, jak ho z grilu sundáte, jinak ztvrdne. Kuřecí a vepřové nechte naopak chvilku odpočinout, aby se šťáva rozložila po celé ploše masa.

Krok třetí: Bez náčiní to nepůjde

Pořízení grilu a nakoupení surovin je základ, aby se ale grilování opravdu vydařilo, je zapotřebí i něco dalšího. Potřebujete také kvalitní grilovací náčiní, a tím nemyslíme jen prkénko nebo nože na krájení masa a dalších potravin, ale také grilovací kleště, teploměr na maso, grilovací jehly, mřížky, obracečky atd.

Víte, že jeden nůž nikdy nestačí? Kuchařský nůž si sice poradí s celou řadou surovin, mnohem lepší ale je, když použijete různé nože podle toho, jakou surovinu krájíte. Ve vaší výbavě by tak neměl chybět ani nůž na zeleninu, nůž na pečivo, santoku nůž nebo nůž na ryby.

Krok čtvrtý: Gril dobře rozpalte

Hosté jsou na místě, nejvyšší čas začít připravovat grilovanou hostinu? Gril rozpalte tak, že uhlíky pokryje jemný bílý popel a vystihněte ten správný okamžik, kdy na něj položit suroviny. Jak ho poznat? Ruku natáhněte asi 15 cm nad gril. Pokud během pár vteřin ucuknete, gril je připravený.

Krok pátý: Hlídejte teplotu

Maso, zelenina, ryby nebo další pochutiny jsou na grilu, co teď? Můžete od grilu odejít a vrátit se, až bude vše hotovo? Ani náhodou. Pokud chcete, aby zážitek z grilování byl dokonalý a pokrmy božské, musíte po celou dobu sledovat teplotu uvnitř grilu. Sledovat ji můžete třeba na integrovaném teploměru. Když teplota vystoupá příliš vysoko, uhlíky rozhrňte, když naopak klesne, shrňte je k sobě.

Náš tip na závěr: Připravte nejen hlavní jídlo, ale i dezert

Chcete své hosty překvapit ještě víc a získat si jejich obdiv? Kromě masa, zeleniny a sýra jim připravte i nějakou tu sladkou tečku na závěr. Co třeba grilovaný, a na závěr oflambovaný, ananas? 

Zdroj: článek na grilovani.cz 

Zdroj: článek na profikuchar.cz