Valašský koláč z lahodného kynutého těsta se skvělou náplní – švestky, jablka, mák a tvaroh!

Vítejte ve světě kulinářského ráje! Připravte se na jedinečný zážitek pro vaše chuťové buňky – Valašský koláč. Tento tradiční poklad spojuje dokonalou kombinaci kynutého těsta a bohaté náplně tvořené švestkami, jablky, mákem a tvarohem. Jeho vůně a chuť vás vtáhne do nezapomenutelného světa domácích dezertů. Pokud máte chuť na sladký požitek, nenechte si ujít tuto jedinečnou sladkou pohádku, která potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale i duši!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Valašský koláč z lahodného kynutého těsta s náplní-švestky, jablka, mák a tvaroh
Zdroj: iStockphoto

Valašský koláč z kynutého těsta s náplní – švestky, jablka, mák a tvaroh

Co budeme potřebovat:

  • 250 ml vlažného mléka
  • 4 lžíce krystalového cukru
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce vejce
  • 1 lžíce sádla
  • 100 ml slunečnicového oleje

Švestková náplň:

  • 400 g švestkový džem
  • 1 lžíce rum
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 špetka muškátový oříšek

Jablečná náplň:

  • 400 g jablečné pyré
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžička skořice

Maková náplň:

  • 200 g mletý mák
  • 100 g moučkový cukr
  • 100 g máslo

Tvarohová náplň:

  • 4 kelímky hrudkovitý plnotučný tvaroh
  • 4 vejce
  • 4 lžíce krystalového cukru
  • 1 ks citron (kůra)

Drobenka:

  • 100 g krystalového cukru
  • 100 g hrubá mouka
  • 100 g rozpuštěné máslo

Na potíraní:

  • rozpuštěné máslo

Jak budeme postupovat:

1. Z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek a nechejte ho aktivovat. Ve velké míse smíchejte mouku se solí. Poté do mouky přidejte kvásek, rozklepněte vejce, přilijte rozpuštěné sádlo a olej a vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě alespoň 1 hodinu kynout.

2. Mezitím si připravte náplně a posypky: Na švestkový džem smíchejte džem, rum, skořici a muškátový oříšek. Na jablka smíchejte pyré, cukr a skořici. Makovou náplň připravte smícháním máku s cukrem a rozpuštěným máslem. Tvarohovou náplň připravte vyšleháním tvarohu, vajec, cukru, zlatého koláče a citronové kůry. Na posypku rozdrťte mezi prsty cukr, mouku a studené máslo nakrájené na kostičky.

3. Těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a jemně ho prohněťte. Následně ho rozdělte na 6 přibližně stejných dílů, vytvarujte z nich bochánky a nechte je na desce ještě 15 minut kynout.

4. Každý nový bochánek vezměte, rukama ho přitiskněte k desce a doprostřed dejte 2 velké lžíce tvarohové náplně. Tvaroh uzavřete do bochníku a naplněné těsto položte na máslem vymazaný plech zavřenou stranou dolů. Pak těsto rukama vytlačte do rovnoměrného kruhu – (přímo na plech).

5. Koláče potřete rozpuštěným máslem, potřete náplní – (náplněmi) a posypejte posypkou. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 25 minut – stejně postupujte i s ostatními bochníky.

6. Po upečení je podávejte především s velkou láskou a úsměvem na tváři.

Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!

Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.