Recept na domácí Vejmrdu – kombinace křenu s jablky

Vejmrda – křen s jablkem je tradiční české jídlo, které kombinuje ostrou chuť křenu s osvěžující sladkostí jablek. Tato chuťová kombinace je vynikající a dodává jídlu zvláštní kouzlo. Vejmrdu můžete podávat jako přílohu k masovým pokrmům, zejména k pečenému nebo uzenému masu. Je také skvělá jako přísada do sendvičů nebo jako osvěžující a pikantní dip ke grilovaným pokrmům. Vyzkoušejte tento tradiční recept a přidejte si do svého jídelníčku českou kuchyni plnou zajímavých chutí!

Zdroj: Jaja Tom
Co budeme potřebovat:
  • 1 křen (kořenová zelenina)
  • 5-8 jablek
  • Sůl
  • Asi 1/2 lžíce cukru
  • Ocet (podle chuti)
  • Trochu převařené vody

Jak budeme postupovat:

1) Nejprve si připravte křen. Oloupejte ho a nastrouhejte na jemném struhadle. Můžete si zvolit množství křenu podle své chuti a preference, ale obvykle se použije jeden menší až středně velký křen.

2) Nastrouhaná jablka omyjte a oloupejte podle potřeby. Poté je nastrouhejte na jemném struhadle.

3) Smíchejte nastrouhaný křen a jablka ve vhodné nádobě.

4) Přidejte sůl, asi 1/2 lžíce cukru a ocet podle chuti. Pokud máte rádi pikantnější chuť, můžete přidat více křenu a octu. Naopak, pokud preferujete mírnější chuť, dejte méně křenu a octu.

5) Přidejte trochu převařené vody (asi 1/4 šálku) a promíchejte. Převařená voda pomůže zmírnit intenzitu křenu a sjednotit chuťové vlastnosti směsi.

6) Ochutnejte vejmrdu a podle potřeby přidejte další sůl, ocet nebo cukr, abyste dosáhli požadované chuti.

7) Nechte vejmrdu odležet v chladničce alespoň 30 minut, aby se chutě propojily a zjemnily.