Pěstování bylinek v květináčích: Rady a triky pro začátečníky

Pěstování bylinek v květináčích je skvělý způsob, jak mít po ruce čerstvé a voňavé koření pro vaše kulinářské výtvory. Bylinky nejenže obohatí váš jídelníček, ale také zkrášlí váš domov nebo balkon. Navíc pěstování bylinek v květináčích není složité ani náročné, stačí dodržovat několik základních pravidel a tipů. V tomto článku vám představíme některé z nich.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

Rady a triky pro pěstování bylinek v květináčích

Jak vybrat správné bylinky pro pěstování v květináčích?

Než se pustíte do pěstování bylinek v květináčích, je dobré si promyslet, jaké bylinky chcete pěstovat a kde je budete umisťovat. Není totiž každá bylinka vhodná pro pěstování v květináči a některé vyžadují speciální podmínky. Obecně platí, že pro pěstování v květináčích se hodí spíše menší a kompaktní bylinky, které nevytvářejí dlouhé výhony nebo kořeny. Také je dobré zvolit bylinky, které mají podobné nároky na světlo, teplotu a vlhkost. Mezi oblíbené bylinky pro pěstování v květináčích patří například:

pěstování bylinek v květináčích: rady a triky pro začátečníky
Zdroj: Pinterest

• Bazalka: Tato aromatická bylinka má ráda slunečné a teplé místo a pravidelnou zálivku. Je ideální pro pěstování na okně nebo balkonu. Bazalka se dobře kombinuje s rajčaty, mozzarellou nebo těstovinami.

Vyzkoušej tento recept: Tip na rychlou svačinu! Křupavá zapečená veka s mozzarellou a bazalkou

• Petržel: Tato univerzální bylinka má ráda polostinné až slunečné místo a mírnou zálivku. Je vhodná pro pěstování na okně nebo na terase. Petržel se hodí do polévek, salátů nebo omáček.

• Máta: Tato osvěžující bylinka má ráda polostinné až slunečné místo a vlhkou půdu. Je vhodná pro pěstování na okně nebo na balkonu. Mátu můžete použít do čajů, limonád nebo koktejlů.

pěstování bylinek v květináčích: rady a triky pro začátečníky
Zdroj: Pinterest

• Rozmarýn: Tato aromatická bylinka má ráda slunečné a suché místo a málo zálivky. Je vhodná pro pěstování na okně nebo na terase. Rozmarýn se hodí k masu, bramborám nebo pečivu.

Vyzkoušej tento recept: Báječná rychlovka – Rozmarýnové brambory s houbami a slaninou

Jak připravit květináče pro pěstování bylinek?

Pokud už máte vybrané bylinky, které chcete pěstovat v květináčích, je potřeba je správně zasadit. K tomu budete potřebovat:

• Květináče: Vyberte si květináče dostatečně velké a hluboké pro vaše bylinky. Ideálně by měly mít dírky na dně pro odvod přebytečné vody. Můžete použít různé materiály, jako je keramika, plast, kov nebo dřevo. Dbejte ale na to, aby byly květináče čisté a bez škůdců.

• Zemina: Použijte kvalitní a propustnou zeminu pro bylinky. Můžete si ji koupit v zahradnictví nebo si ji smíchat sami z rašeliny, písku a kompostu. Zemina by měla být vlhká, ale ne mokrá.

• Hnojivo: Pokud chcete podpořit růst a chuť vašich bylinek, můžete jim přidat trochu organického hnojiva. Můžete použít například čerstvý nebo sušený hnůj, kompost nebo čaj z kopřiv. Hnojte bylinky jednou za měsíc nebo podle potřeby.

pěstování bylinek v květináčích: rady a triky pro začátečníky
Zdroj: Pinterest

Jakmile máte vše připravené, můžete začít sázení bylinek do květináčů. Postupujte takto:

1. Naplňte květináče zeminou asi do dvou třetin výšky.
2. Vyjměte bylinky z jejich původních nádob a opatrně rozvolněte jejich kořeny.
3. Vytvořte v zemině díry o velikosti kořenových bálů bylinek a vložte je do nich.
4. Přisypte zeminu kolem kořenů bylinek a jemně ji upevněte.
5. Zalijte bylinky mírně a umístěte je na vhodné místo.

Jak pečovat o bylinky v květináčích?

pěstování bylinek v květináčích: rady a triky pro začátečníky
Zdroj: Pinterest

Aby vaše bylinky v květináčích dobře rostly a voněly, je potřeba jim věnovat pravidelnou péči. Zde jsou některé rady a triky, jak to udělat:

• Zalévejte bylinky podle jejich potřeb. Některé bylinky potřebují více vody, jako je bazalka nebo máta, jiné méně, jako je rozmarýn nebo tymián. Obecně platí, že bylinky zalévejte tehdy, když je zemina suchá na dotek. Zalévejte je raději ráno nebo večer a vyhýbejte se zalévání listů.

• Ořezávejte bylinky pravidelně. Tím podpoříte jejich bohatší a kompaktnější růst a zabráníte jim v kvetení. Ořezávejte bylinky nad listovými uzlinami a odstraňujte suché nebo poškozené části. Ořezané části můžete použít do vaření nebo je usušit a skladovat.

• Přesazujte bylinky podle potřeby. Pokud si všimnete, že vaše bylinky jsou přerostlé nebo mají málo místa v květináči, je čas je přesadit do většího květináče nebo do zahrady. Přesazujte bylinky na jaře nebo na podzim a postupujte stejně jako při sázení.

pěstování bylinek v květináčích: rady a triky pro začátečníky
Zdroj: Pinterest

Inspirujte se: Vytvořte si květináč na pěstování bylinek a květin z dřevěné palety

• Chraňte bylinky před škůdci a chorobami. Bylinky v květináčích mohou být napadeny různými škůdci, jako jsou mšice, svilušky, slimáci nebo housenky. Pokud si všimnete nějakých známek poškození nebo infekce, snažte se je odstranit ručně nebo použijte přírodní prostředky, jako je mýdlová voda, pepřový sprej nebo pelyněk. Také se vyhýbejte přemokření nebo přehnojení bylinek, které mohou způsobit plísně nebo hnilobu.

• Užívejte si bylinky. Nezapomínejte na to, že bylinky v květináčích jsou nejen dekorací, ale také zdrojem chuti a vůně pro vaše jídlo. Pravidelně sklízejte a používejte bylinky do vašich receptů nebo je nabídněte svým hostům. Můžete také vytvářet různé směsi bylinek pro různé účely, jako je čaj, olej, ocet nebo máslo.

Doufáme, že vám tento článek pomohl získat nějaké užitečné informace a inspiraci pro pěstování bylinek v květináčích. Pěstování bylinek v květináčích je zábavné a jednoduché a může vám přinést spoustu radosti a uspokojení. Tak na co ještě čekáte? Vyberte si své oblíbené bylinky a začněte je pěstovat v květináčích!

Inspirujte se: Vytvořte si bylinkovou spirálu, která bude pýchou Vaší zahrady