Velice oblíbený klasický jablečný koláč se zmrzlinou – recept zde!

Klasické recepty nás nikdy neomrzí a věříme, že Vás také ne. Proto jsme pro Vás připravili lahodný recept na klasický jablečný koláč s kopečkem domácí vanilkové zmrzliny. Připravte se na extázi jemných chutí a nádherných vůní. Nic totiž nevoní lépe než čerstvě a s láskou upečený dezert.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Velice oblíbený klasický jablečný koláč se zmrzlinou - recept zde!
Zdroj: iStockphoto

Klasický jablečný koláč se zmrzlinou

Co budeme potřebovat:
  • 1 kg jablek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce mleté skořice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 80 g krystalového cukru

Těsto:

  • 250 g máslo
  • 400 g hladká mouka
  • 1 KL sůl
  • 3 PL moučkový cukr
  • ledová voda

Před pečením:

  • 1 kus vejce
  • 2 KL krystalový cukr
Co budeme potřebovat:

1) Studené máslo nakrájejte na menší kostky a dejte na 5 minut do mrazáku.

2) V chlazené míse si připravte ledovou vodu.

3) Prosejte mouku, přidejte sůl, cukr a kostky studeného másla. Rukama vypracujte vláčné těsto, přidávejte po lžících ledovou vodu a pokaždé hněťte rukama, dokud se těsto nespojí.

4) Těsto rozdělte na poloviny, každou polovinu zvlášť zabalte do potravinové fólie a dejte na 15 minut do mrazáku.

5) Předehřejte troubu na 200 °C.

6) První polovinu těsta rozválejte na pomoučené desce na kruh dlouhý asi 30 cm a přeneste ho do koláčové formy (26cm).

7) Jablka oloupejte, nakrájejte na kostičky, smíchejte s moukou, cukrem, skořicí a citronovou šťávou a navrstvěte je do formy vyložené těstem. Druhou polovinu těsta rozválejte do kruhu a směrem od středu k okrajům udělejte důlky. Přeneste plát do formy, dobře uzavřete okraje těsta a vytvarujte úhledné vlnky.

8) Koláč potřete rozšlehaným vejcem, pocukrujte a pečte asi 45 minut.

9) Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Tip pro Vás:

Přejeme Vám hodně radosti z jablečného koláče a dobrou chuť!