Klasické recepty nás nikdy neomrzí a věříme, že Vás také ne. Proto jsme pro Vás připravili lahodný recept na klasický jablečný koláč s kopečkem domácí vanilkové zmrzliny. Připravte se na extázi jemných chutí a nádherných vůní. Nic totiž nevoní lépe než čerstvě a s láskou upečený dezert.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Klasický jablečný koláč se zmrzlinou
Co budeme potřebovat:
- 1 kg jablek
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce mleté skořice
- 2 lžíce hladké mouky
- 80 g krystalového cukru
Těsto:
- 250 g máslo
- 400 g hladká mouka
- 1 KL sůl
- 3 PL moučkový cukr
- ledová voda
Před pečením:
- 1 kus vejce
- 2 KL krystalový cukr
Co budeme potřebovat:
1) Studené máslo nakrájejte na menší kostky a dejte na 5 minut do mrazáku.
2) V chlazené míse si připravte ledovou vodu.
3) Prosejte mouku, přidejte sůl, cukr a kostky studeného másla. Rukama vypracujte vláčné těsto, přidávejte po lžících ledovou vodu a pokaždé hněťte rukama, dokud se těsto nespojí.
4) Těsto rozdělte na poloviny, každou polovinu zvlášť zabalte do potravinové fólie a dejte na 15 minut do mrazáku.
5) Předehřejte troubu na 200 °C.
6) První polovinu těsta rozválejte na pomoučené desce na kruh dlouhý asi 30 cm a přeneste ho do koláčové formy (26cm).
7) Jablka oloupejte, nakrájejte na kostičky, smíchejte s moukou, cukrem, skořicí a citronovou šťávou a navrstvěte je do formy vyložené těstem. Druhou polovinu těsta rozválejte do kruhu a směrem od středu k okrajům udělejte důlky. Přeneste plát do formy, dobře uzavřete okraje těsta a vytvarujte úhledné vlnky.
8) Koláč potřete rozšlehaným vejcem, pocukrujte a pečte asi 45 minut.
9) Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Tip pro Vás:
Přejeme Vám hodně radosti z jablečného koláče a dobrou chuť!