V jakých formách může být zimní posyp?

Zima, sníh a led jsou postrachem všech řidičů a chodců. Posyp speciální solí je jedním ze způsobů, jak komunikace v tomto období upravit. Existuje i druhá varianta jménem Liapor. Pojďte si o nich přečíst následující řádky.

Představení posypové soli

Běžně je k dostání posypová sůl ve formě chloridu sodného. Je to klasická hlubinně těžená a hrubých nečistot zbavená kamenná sůl. Je účinná do teploty – 7 oC. Používá se jako preventivní posyp nebo až v průběhu spadu srážek. Při očekávaném lehkém sněžení či riziku tvorby ledovky nebo náledí se používá množství v rozsahu 10 až 20 g na m3. Při kalamitě se množství vyšplhá až k 40 g na m3.

Jak posypová sůl funguje?

Posypová sůl se prodává v zrnitosti do 5 mm. Je nutné aby bylo zastoupeno celé spektrum velikosti fragmentů. K tání sněhu a ledu dochází nejdříve těmi nejmenšími kousky. Následuje pozdější nástup rozpouštění pomocí těch větších. Přídavek ferrokyanidu draselného proti tvorbě hrudek zajistí, že se posypová sůl rovnoměrně rozsypává. V případě, že je potřeba rychlý nástup, používá se posypová sůl ve směsi s vodou. Solanka je v degradaci sněhu a ledu expresní.

v jakých formách může být zimní posyp?
Zdroj: Freepik

Co je limitem posypové soli a čím ji doplnit?

V našich podmínkách je posypová sůl vysoce univerzální a patří mezi nejlevnější prostředky pro údržbu silnic. Limitujícím faktorem je ale teplota. Za silného mrazu se používá chlorid vápenatý. Je mnohonásobně dražší, ale kompenzují to jeho silné rozmrazující účinky. Většinou se používá ve směsi s klasickou posypovou solí a zředěný s vodou.

Náhrada posypové soli jménem Liapor

V horských oblastech s extrémními podmínkami posypovou sůl nahrazuje Liapor. Jedná se o ekologický posyp, který je naprosto inertní a zdravotně nezávadný. Používá se i tam, kde riziko přílišné mineralizace vylučuje použití posypové soli. Jsou to oblasti se zvýšenou ochranou vodních zdrojů, zvláště chráněná území, památkové zóny a lázně. Prostě všude tam, kde by sůl poškodila vegetaci a přírodní zdroje.

v jakých formách může být zimní posyp?
Zdroj: Freepik

Výhody Liaporu

Liapor ocení i pejskaři, protože neleptá tlapky. Mezi další výhody patří i snadná likvidace po zimě, kdy jej prostě zametete. Vlivem slunečního svitu a odtávání se stále udržuje na povrchu ledové vrstvy a zabraňuje klouzání. Jelikož je v praktickém balení, můžete ho vzít i do kufru auta a jako první pomoc Liaporem podsypat kola nebo krátký úsek cesty při náledí. Třeba při cestě na chatu po neudržované silnici.

Kde nakoupíte posypovou sůl a Liapor?

Potřebujete posypovou sůl nebo Liapor pro údržbu komunikací? Objednejte si v e-shopu Sul-posypova.cz. Oba produkty jsou pytlované a prodej probíhá po paletách. Při skladování za ideálních podmínek mají oba produkty prakticky neomezenou životnost. Co vám zbude, můžete použít příští zimu. Doprava je zdarma po celé České republice již od jedné palety.