Hovězí maso je velmi oblíbenou surovinou v mnoha kuchyních. Překvapte strávníky novým receptem s oblíbenými surovinami. Tradiční gruzínská hovězí polévka s rýží a vlašskými ořechy je plná neobvyklých kombinací, které nakonec chutnají výborně.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Hovězí polévka s rýží a vlašskými ořechy (kharcho)
Jak budeme postupovat:
- 600 g hovězích žeber (nebo hovězích líček)
- 2 ks velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 100 g kulatozrnné rýže
- 1 hrst vlašských ořechů
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce švestkového džemu
- 1 lžíce mletého koriandru (al. 1/2 KL sušeného tymiánu
- 1 špetka chilli
- podle chuti sůl
- trochu čerstvé petrželky (nebo koriandru)
Jak budeme postupovat:
1. Hovězí maso nakrájené na větší kousky vložte do hrnce se lžičkou soli. Vařte do změknutí (asi 2 hodiny), slijte pěnu z povrchu a vývar dejte stranou na později. V tradičním receptu se žebra kombinují s jehněčí kýtou. Ve skutečnosti však můžete použít například i kousky vepřového masa. My jsme zvolili pouze hovězí maso.
2. Zatímco se maso vaří, připravte si ostatní ingredience: Očistěte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno.
3. Rýži dejte do síta a alespoň třikrát ji propláchněte, aby ste se z povrchu zrn zbavili co nejvíce škrobu.
4. Ořechy dejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte je do trouby předehřáté na 150 °C asi na 10 minut. Po vychladnutí je nasekejte nebo rozemelte najemno.
5. Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli. Když změkne, přidejte česnek a asi minutu smažte.
6. Poté přidejte protlak, zamíchejte, zalijte rezervovaným vývarem (asi 1,5 litru) a přidejte uvařené maso.
7. Nyní přidejte do hrnce propláchnutou rýži a přikryté vařte asi 25 minut.
8. Když je rýže měkká, přidejte současně ořechy a švestkový džem. Vařte dalších 5 minut.
9. Doplňte polévku koriandrem, tymiánem, trochou chilli a případně solí.
10. Dekoraci doplňte čerstvou petrželkou a podávejte s čerstvým chlebem.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento recept i Vašim přátelům! Určitě Vás zaujme: Lahodná cuketová pomazánka s jalapeños – spojení cukety a pálivé papričky si vás jistě získá.