Hovězí polévka s rýží a vlašskými ořechy (kharcho)

Hovězí maso je velmi oblíbenou surovinou v mnoha kuchyních. Překvapte strávníky novým receptem s oblíbenými surovinami. Tradiční gruzínská hovězí polévka s rýží a vlašskými ořechy je plná neobvyklých kombinací, které nakonec chutnají výborně.

Hovězí polévka s rýží a vlašskými ořechy (kharcho). Kdo to ještě nezkusil, je čas to zkusiť
Zdroj: iStockphoto
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Hovězí polévka s rýží a vlašskými ořechy (kharcho)


Jak budeme postupovat:

  • 600 g hovězích žeber (nebo hovězích líček)
  • 2 ks velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g kulatozrnné rýže
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce švestkového džemu
  • 1 lžíce mletého koriandru (al. 1/2 KL sušeného tymiánu
  • 1 špetka chilli
  • podle chuti sůl
  • trochu čerstvé petrželky (nebo koriandru)

Jak budeme postupovat:

1. Hovězí maso nakrájené na větší kousky vložte do hrnce se lžičkou soli. Vařte do změknutí (asi 2 hodiny), slijte pěnu z povrchu a vývar dejte stranou na později. V tradičním receptu se žebra kombinují s jehněčí kýtou. Ve skutečnosti však můžete použít například i kousky vepřového masa. My jsme zvolili pouze hovězí maso.

2. Zatímco se maso vaří, připravte si ostatní ingredience: Očistěte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno.

3. Rýži dejte do síta a alespoň třikrát ji propláchněte, aby ste se z povrchu zrn zbavili co nejvíce škrobu.

4. Ořechy dejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte je do trouby předehřáté na 150 °C asi na 10 minut. Po vychladnutí je nasekejte nebo rozemelte najemno.

5. Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli. Když změkne, přidejte česnek a asi minutu smažte.

6. Poté přidejte protlak, zamíchejte, zalijte rezervovaným vývarem (asi 1,5 litru) a přidejte uvařené maso.

7. Nyní přidejte do hrnce propláchnutou rýži a přikryté vařte asi 25 minut.

8. Když je rýže měkká, přidejte současně ořechy a švestkový džem. Vařte dalších 5 minut.

9. Doplňte polévku koriandrem, tymiánem, trochou chilli a případně solí.

10. Dekoraci doplňte čerstvou petrželkou a podávejte s čerstvým chlebem.

Přejeme dobrou chuť!

Sdílejte tento recept i Vašim přátelům! Určitě Vás zaujme: Lahodná cuketová pomazánka s jalapeños – spojení cukety a pálivé papričky si vás jistě získá.