Topíte doma dřevem? Může ozdobit i vaši zahradu

Vytápění dřevem má řadu podob a využijete ho doma, na chatě nebo v chalupě. Dřevo je dlouhodobě výhodné palivo, ekologické a navíc vám ještě před spálením v ohni může hezky posloužit. 

topíte doma dřevem? může ozdobit i vaši zahradu
Zdroj: Shutterstock

Říká se, že pro topení je nejlepší tvrdé dříví z listnatých stromů, ale nemusí to být vždy pravda. Při správném používání můžete klidně kombinovat měkké i tvrdé dřevo. Důležité je vědět, k čemu je konkrétní typ vhodný.

Jehličnaté nebo listnaté stromy?

Tvrdé dřevo z buku, habru nebo jasanu hoří v ohni déle a stabilněji. Proto se hodí na dlouhodobé vytápění, pokud máte například zplynovací kotel na dřevo v rodinném domě. Toto dřevo také déle žhne a nemusíte tak často přikládat.

Na druhou stranu měkké dřevo jehličnatých stromů (smrk, borovice nebo modřín) a také lípa, olše nebo bříza lépe navozují pocit tepla, protože mají schopnost rychleji vyhřát místnost. Jejich výhodou je, že polínka se snadno zapalují, snadno vzplanou a rychle hoří. Často se používají v krbech.

topíte doma dřevem? může ozdobit i vaši zahradu
Zdroj: Shutterstock

Dejte tomu čas

Měkké dřevo bývá levnější než tvrdé a potřebuje kratší dobu k ideálnímu vyschnutí. V každém případě vždycky zkontrolujte, zda používáte dříví, které je dokonale suché (maximální vlhkost 20 procent). Při vytápění nedostatečně suchým dřevem hrozí poškození a kotel, kamna i komín se zbytečně zanášejí.

Obvykle je potřeba nechat polena dva roky na vzduchu, chráněná před deštěm a vodou od země. A právě toto dřevo, které čeká složené v kůlně nebo dřevníku, můžete využít, aby ozdobilo vaši zahradu. Postavte z palivového dřeva domeček nebo pyramidu. Použijte ho jako přírodní podstavec pro vaše rozkvetlé truhlíky nebo ozdobte naskládané dříví poklady ze stodoly. Inspiraci můžete hledat v přírodě i na internetu.

topíte doma dřevem? může ozdobit i vaši zahradu
Zdroj: Shutterstock

Dřevo je jistota

Topení dřevem zažívá v posledních letech velkou renesanci. Majitelé rodinných domů se k němu vrací nejen z finančních důvodů, ale oceňují také jednoduché používání. U moderní kotlů totiž najdete mnoho užitečných konstrukčních prvků, které usnadňují obsluhu.

Zplynovací kotle na dřevo využívají zabudovaný odtahový ventilátor, který automaticky reguluje průběh spalování a výkon kotle. O chod se stará elektronická řídicí jednotka a parametry vytápění majitelé nastavují jednoduše na velkém displeji. 

topíte doma dřevem? může ozdobit i vaši zahradu
Zdroj: Shutterstock

Vytápění v moderním kabátě

Kotel s manuálním přikládáním paliva může zajišťovat nejen vytápění domu, ale také ohřev teplé vody. Na trhu jsou kotle na dřevo s nízkým i vysokým výkonem, takže není problém zařídit ideální tepelnou pohodu v libovolně velkém domě i chatě.

Díky spojení s moderními technologiemi můžete i kotel na dřevo připojit k internetu a pak sledovat průběh vytápění na mobilu. V aplikaci například zkontrolujete aktuální teplotu, ani se nemusíte zvedat k pokojovému termostatu. 

Podle velikosti nakládací šachty a topeniště mají kotle svůj limit, jak velké kusy dřeva je možné vkládat. Když použijete dlouhá polena, sníží se nutnost častého přikládání, kterou lze dále omezit například instalací akumulační nádrže. Díky nižší spotřebě paliva je možné, že vaše vyskládané dříví bude ozdobou zahrady opravdu dlouhou dobu.