Podle tohoto receptu můžete připravit jakýkoli druh masa. Díky neobvyklé marinádě je maso velmi křehké, šťavnaté a má skvělou chuť! Pečená vepřová kotleta s kostí – skvělý recept na víkendový oběd.
Co budeme potřebovat:
- 2,5 kg vepřových kotlet s kostí
- 3 lžičky soli
- 70 g kořene zázvoru (můžete nahradit česnekem)
- 150 ml sójové omáčky
- mletý černý pepř nebo mletá směs pepřů – podle chuti
- 1 lžíce sladké papriky (nejlépe uzené)
- sušený rozmarýn – podle chuti
- 300 g jablečného pyré
Jak budeme postupovat:
1. Kus masa omyjte a osušte. Z povrchu žeber odstraňte přebytečný tuk a kůži. Poté jej neúplně rozřízněte podél žeber, abyste získali porcované, ale trochu spojené kotlety. Uvařené maso tak zůstane šťavnatější.
2. Připravte marinádu: Oloupejte kořen zázvoru a nakrájejte ho na velmi malé kostičky. Pokud chcete, můžete ji také nastrouhat na malém struhadle. Dejte ji do mísy.
3. Přidejte sůl, sójovou omáčku, mletý černý pepř a sušený rozmarýn podle chuti, papriku a jablečné pyré (buď komerční – pro děti, nebo upečte 3 jablka a dužinu rozmixujte mixérem). Velmi dobře promíchejte.
4. Maso vložte do hluboké mísy. Nalijte na něj marinádu a rovnoměrně ji rukama rozetřete po povrchu včetně řezů. Poté je přikryjte potravinovou fólií.
5. Dále jsou dvě možnosti: buď maso nechat marinovat 60 minut při pokojové teplotě, nebo ho dát do lednice a nechat marinovat 12-24 hodin (čím déle se marinuje, tím je chutnější).
6. Marinované maso vložte do hluboké mísy a přidejte do něj zbývající marinádu.
7. Přikryjte alobalem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte 40 minut.
8. Vyjměte pekáč z trouby a odlepte fólii z povrchu. Maso opatrně otočte na druhou stranu.
9. Maso pečte dalších 20 minut, aby zhnědlo. Dávejte pozor, aby ste ho v troubě nenechávali příliš dlouho, aby se nevysušil.
10. Po vyjmutí z trouby je potřete zbylou šťávou z pánve a přendejte na talíř.
11. Vepřové kotlety naporcujte a podávejte s oblíbenou zálivkou!