Domů Recepty Domácí majonéza – tři chutné recepty, které se snadno připravují z cenově...

Domácí majonéza – tři chutné recepty, které se snadno připravují z cenově dostupných surovin!

ZDROJretete-usoare.eu

Dnes vám představíme tři recepty na majonézu – jednu z nejoblíbenějších omáček. Mnozí považují majonézu za škodlivý produkt a mají do jisté míry pravdu. Zejména pokud je konzumujete bez omezení a bez ohledu na složení na obalu.

Pokud si však majonézu připravíte doma, bez konzervačních látek, z cenově dostupných a zdravých surovin a budete ji konzumovat s mírou, získáte omáčku, která je nejen chutná a lahodná, ale také naprosto přírodní.

Domácí majonéza - tři chutné recepty
Zdroj: retete-usoare.eu
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Recept č. 1: Provensálská majonéza s olivovým olejem

Co budeme potřebovat:

  • 1 vejce
  • 200 ml rostlinného slunečnicového oleje (rafinovaného)
  • 50 ml olivového oleje
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička cukru
  • půl lžičky soli
  • půl lžičky hořčice
  • mletý bílý pepř (nepovinné)
Domácí majonéza - tři chutné recepty
Zdroj: retete-usoare.eu

Jak budeme postupovat:

1. Vejce opatrně přidejte do mísy mixéru, abyste nepoškodili žloutek.

2. Přilijte rostlinný (rafinovaný) a olivový olej, ocet nebo citronovou šťávu, přidejte hořčici, sůl, cukr a mletý bílý pepř.

Tip: Objem olivového oleje by neměl být větší než ¼ veškerého oleje použitého na majonézu, jinak bude majonéza hořká. Vinný ocet lze také nahradit jablečným octem nebo citronovou šťávou.

Nepřehlédněte:
Rychlé croissanty plněné marmeládou připravené za 5 minut (+ doba pečení)!

3. Seškrábněte mixér na dno mísy, zakryjte žloutek, zapněte jej na plné otáčky a nezvedejte jej, dokud alespoň polovina směsi nezbělá.

4. Pak pomalu zvedněte mixér a pokračujte v mixování, dokud nezískáte hladkou, krémovou omáčku. Postup výroby majonézy závisí výhradně na vlastnostech vašeho mixéru.

Majonéza „Provensal“ s olivovým olejem je hotová. Zvládli jsme ji připravit za pouhé 3 minuty. Omáčka byla hustá a velmi chutná.

Recept č. 2: Majonéza na bázi žloutků a citronové šťávy

Co budeme potřebovat:

  • 3 žloutky
  • 250 ml slunečnicového rostlinného oleje (rafinovaného)
  • šťávu z 1 citronu (2 polévkové lžíce)
  • 1,5 lžičky cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička hořčice
Domácí majonéza - tři chutné recepty
Zdroj: retete-usoare.eu

Jak budeme postupovat:

1. Do hluboké nádoby přidejte žloutky (lepší je použít domácí vejce), hořčici, sůl a cukr. Přísady šlehejte mixérem na vysoké otáčky po dobu 30 sekund.

2. Postupně přilévejte po malých dávkách rafinovaný olej a neustále míchejte. Směs začne houstnout a světlat. Hustota majonézy závisí na množství přidaného oleje. Čím více oleje přidáte, tím hustší majonéza bude.

3. Nyní přilijte citronovou šťávu a znovu velmi dobře promíchejte, abyste získali krémovou a hladkou omáčku. Kyselina v citronové šťávě způsobí, že směs bude mít ještě světlejší barvu.

Nepřehlédněte:
Báječná žebírka na pivě od strýce hostinského: Co jsem narazil na tento recept, je jinak nepřipravujem!

Tento typ majonézy jsme zvládli za 6 minut. Domácí žloutky dodaly omáčce nažloutlou barvu a velmi hladkou konzistenci.

Recept 3: Mléčná majonéza (bez vajec)

Co budeme potřebovat:

  • 150 ml mléka
  • 300 ml rostlinného slunečnicového oleje (rafinovaného)
  • 1 lžíce citronové šťávy (nebo octa)
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička hořčice
Domácí majonéza - tři chutné recepty
Zdroj: retete-usoare.eu

Jak budeme postupovat:

1. Do mísy vertikálního mixéru nebo do hluboké nádoby nalijte mléko a rafinovaný olej, poté přidejte hořčici, sůl a cukr.

2. Vložte mixér až na dno mísy a rozmixujte suroviny na vysoké otáčky do hladka.

3. Přilijte citronovou šťávu a ještě chvíli mixujte.

Tip: Pro přípravu jakéhokoli druhu majonézy doporučujeme používat suroviny pokojové teploty. Doporučujeme také, abyste nevyráběli velké množství majonézy, protože její trvanlivost je pouze tři dny. Uchovávejte je v chladničce ve vzduchotěsných nádobách.

Přejeme dobrou chuť!

Sdílejte tento inspirativní článek na domácí majonézu i Vašim přátelům! Doporučujeme také Bramborové krokety – Snadno se připravují a z talíře zmizí během chvilky.