
Tato jemná a vláčná bábovka vás okouzlí nejen svou vůní, ale i chutí. Kombinace vanilkového jogurtu, citronové kůry a křupavé mandlové drobenky tvoří dokonalou souhru – ideální ke kávě, na rodinné posezení i jako sladká tečka dne. Její příprava je snadná a výsledek opravdu stojí za to!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vanilkovo-citronová bábovka s křupavými mandlemi
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 4 vejce
- špetka soli
- 8 g vanilkového cukru
- 150 g krystalového cukru
- 80 g oleje
- 130 g mléka
- 125 g vanilkového jogurtu
- 300 g hladké mouky
- 15 g prášku do pečiva
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
Na mandlovou drobenku:
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce změklého másla
- 2 lžíce mletých mandlí
- 8 g vanilkového cukru nebo vanilkového extraktu
Na zdobení:
- 50 g celé mandle (nebo podle chuti)
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta
V míse vyšlehejte vejce se špetkou soli, vanilkovým cukrem a cukrem do pěny.


Dále přilijte olej, mléko, přidejte vanilkový jogurt a dobře promíchejte.


Následně vmíchejte prosátou hladkou mouku, pečlivě promíchejte a přisypte i prosátý prášek do pečiva.




Nakonec přidejte nastrouhanou citronovou kůru, jemně promíchejte a těsto odložte stranou.


2. Mandlová drobenka
Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku.

Povrch posypte mandlovou drobenkou připravenou ze směsi mletých mandlí, hnědého cukru, změklého másla a vanilkového cukru.



3. Přidání celých mandlí a ozdoba
Na závěr ozdobte povrch několika celými mandlemi pro krásný vzhled a jemný kontrast.

4. Pečení
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 40-45 minut, dokud není bábovka na povrchu zlatavá a špejle po vytažení suchá.
5. Dokončení
Po vychladnutí můžete bábovku lehce posypat prosátým jemným moučkovým cukrem pro elegantní vzhled.


Přejeme dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.