Šťavnatý holandský řízek se sýrem: Klasika české kuchyně v křupavém trojobalu

Šťavnatý holandský řízek se sýrem: Klasika české kuchyně v křupavém trojobalu
Zdroj: cooklikeczechs.com

Vychutnejte si tradiční český recept na holandský řízek – šťavnatou vepřovou placičku s nastrouhaným sýrem, bylinkami a jemným kořením, obalenou v trojobalu a dozlatova usmaženou. Ideální s bramborovou kaší a okurkou!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Holandský řízek se sýrem:

Na maso:

  • 600 g mletého vepřového masa (ideálně z plece)
  • 140 g polotvrdého sýra (např. Eidam 45 %, Gouda nebo Čedar), nastrouhaného
  • 80 ml studeného mléka
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře

Na obalení:

  • 60 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 90 g strouhanky

Na smažení:

  • 120 ml vepřového sádla nebo slunečnicového/řepkového oleje

Náš tip: Vepřová pečeně v bramborovém obalu: Rychlé a chutné jídlo pro celou rodinu


Jak budeme postupovat:

1. Předehřejte troubu na 150 °C. Holandské řízky se po osmažení krátce dopékají v troubě, aby byly dobře propečené a šťavnaté.

2. Připravte masovou směs: Do větší mísy dejte mleté maso, nastrouhaný sýr, nasekanou petrželku, mléko, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte rukama – směs by měla zůstat studená.

Šťavnatý holandský řízek se sýrem: Klasika české kuchyně v křupavém trojobalu
Zdroj: cooklikeczechs.com

3. Vytvořte řízky: Navlhčenýma rukama vytvarujte placičky o průměru cca 13 cm a tloušťce 2,5 cm.

Náš tip: Šťavnaté mleté masové rolky plněné sýrem v křupavém obalu: recept na chutné a rychlé jídlo

4. Obalte řízky: Připravte si tři misky – do jedné mouku, do druhé rozšlehaná vejce a do třetí strouhanku. Řízky postupně obalte: nejprve v mouce, poté ve vejcích a nakonec ve strouhance.

Šťavnatý holandský řízek se sýrem: Klasika české kuchyně v křupavém trojobalu
Zdroj: cooklikeczechs.com

5. Smažte: Na pánvi rozehřejte tuk a osmažte řízky z obou stran dozlatova.

Šťavnatý holandský řízek se sýrem: Klasika české kuchyně v křupavém trojobalu
Zdroj: cooklikeczechs.com

6. Dopečte v troubě: Hotové řízky přesuňte na plech a dopečte v troubě asi 20 minut, aby byly dobře propečené uvnitř.

Šťavnatý holandský řízek se sýrem: Klasika české kuchyně v křupavém trojobalu
Zdroj: cooklikeczechs.com

Tipy:

  • Pokud se směs lepí na ruce, připravte si misku se studenou vodou a ruce v ní vždy před tvarováním zvlhčete.
  • Podávejte s bramborovou kaší a kyselou okurkou – tradiční česká kombinace.
  • Z uvedeného množství připravíte 6–8 řízků v závislosti na velikosti.

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

Nakládané vepřové řízky v jogurtové marinádě: Křupavé, šťavnaté a plné chuti