Pokud se k Vám blíží návštěva a vy nevíte, co rychle vymyslet za dezert, je pro vás tento dnešní recept tím pravým. Ukážeme si, jak si připravit broskvový koláč. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Co budeme potřebovat:Na těsto:
- 1,5 hrnku hladké mouky
- 2 lžíce zakysané smetany
- 120 g másla
- jednu lžičku prášku do pečiva
Na náplň:
- 800 g broskví nebo tvrdých meruněk (nebo jiného ovoce).
Na krém:
- jedno vejce
- 1,5 sklenice zakysané smetany
- ½ hrnku hladké mouky
- 1,5 šálku cukru
- 2 g vanilinu (můžete ho nahradit 1-2 sáčky vanilkového cukru, 1-1,5 lahvičky vanilkové esence nebo 1-2 lžičkami vanilkového extraktu)
Objem použité sklenice je 250 ml.
Jak budeme postupovat:
1.Připravte si těsto: do hluboké mísy nalijte rozpuštěné máslo. Přidejte prosátou mouku, prášek do pečiva a zakysanou smetanu. Vypracujte měkké, homogenní, nelepivé těsto.
2.Těsto vložte do plastového sáčku a dejte do chladničky. Mimochodem, v lednici ji můžete uchovávat několik dní.
3.Připravte krém: do hluboké mísy dejte vejce, zakysanou smetanu, cukr, prosátou mouku a vanilku. Míchejte metličkou dohladka a dávejte pozor, abyste rozbili případné hrudky.
4.Připravte náplň: broskve nakrájejte na plátky.
5.Sestavte koláč: těsto rozetřete rukama na dno a boky kulaté formy o průměru 22 cm.
6.Do připravené formy vložte plátky broskví.
7.Smetanový krém postupně vlijte na plech, počkejte, až se vsákne do ovoce, a rovnoměrně ji rozetřete. Na konci plech mírně otočte.
8.Koláč pečte 45-50 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
9.Přeneseme na talíř a necháme zcela vychladnout.
10.Porcujte a s chutí podávejte!
Tento báječný dezert, který můžete připravit z jakéhokoli ovoce, může snadno nahradit dort. Nevěřili byste, jak je hladký a chutný!