Dnes si ukážeme recept na jemný a chutný nepečený dort s mléčnou pěnou, který je zcela bez želatiny. Je těžké se ho vzdát! Každý si řekne o další porce.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Nepečený dort s mléčnou pěnou – bez želatiny
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 200 g suchých sušenek s nízkým obsahem cukru
- 50 g másla
- 100 ml mléka
- 3 lžíce kakaového prášku
- 100 g cukru
Pokud se chystáte použít sladké sušenky, můžete cukr v sušenkové směsi omezit nebo zcela vyloučit. Pokud jsou sušenky měkké, čokoládové, můžete je při přípravě polevy smíchat s rozpuštěným máslem.
Na krém:
- 300 ml mléka
- 4 polévkové lžíce krupice
- nastrouhaná kůra z poloviny citronu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 180 g másla
- 100 g moučkového cukru
- špetka soli
- 200 g kondenzovaného mléka
Na polevu:
- 100 g čokolády
- 50 ml mléka
- 50 g másla
Jak budeme postupovat:
1. Připravte krém: Nalijte mléko do hrnce a postavte ho na vysokou teplotu. Přidejte špetku soli a za stálého míchání do ní postupně zapracujte krupici. Kaši vařte, dokud nezhoustne, a nezapomeňte ji neustále míchat, aby se nevytvořily hrudky.
2. Odstavte kaši z ohně a nechte ji vychladnout.
3. Poté do něj přidejte citronovou šťávu a kůru. Míchejte.
4. Změklé máslo (pokojové teploty) a moučkový cukr vyšlehejte mixérem do hladké, krémové a bělavé hmoty. Hnědý cukr můžete nahradit moučkovým cukrem, ale v tom případě budete muset máslo více promíchat, dokud se v něm všechen cukr nerozpustí.
5. Postupně (ve 3 fázích) vmíchejte studenou kaši do vyšlehaného másla a pokaždé promíchejte do hladka.
6. Do vzniklé směsi přidejte kondenzované mléko (studené, čerstvě vytažené z lednice). Rozmixujte do hladka.
7. Přikryjte krém potravinovou fólií tak, aby přišel do přímého kontaktu s povrchem. Uchovávejte v chladu.
8. Připravte horní část: Do hrnce dejte 50 ml mléka, kakaový prášek a cukr. Za stálého míchání zahřívejte do hladka.
9. Do pánve přidejte zbývající mléko a máslo. Čokoládovou směs míchejte a zahřívejte, dokud se cukr a máslo ve směsi zcela nerozpustí.
10. Sušenky rozdrťte mixérem.
11. Vmíchejte rozdrobené sušenky a čokoládovou směs. Pokud se vám výsledná směs zdá suchá, můžete do ní přidat ještě několik lžic mléka nebo sladké smetany.
12. Sestavte dort: Kruh z odnímatelné pánve nebo nastavitelného kruhu položte na talíř a boky zakryjte fólií (my jsme použili kroužek o průměru 24 cm). Sušenkovou směs přeneste dovnitř a rovnoměrně ji rozprostřete. Lžící ji velmi dobře přitlačte, aby vznikl kompaktní koláč bez mezer.
13. Povrch těsta rovnoměrně potřete krémem.
14. Dejte koláč na 2-3 hodiny do lednice, aby se důkladně vychladil.
15. Připravte si polevu: do malého hrnce dejte nalámanou čokoládu, máslo a mléko. Zahřívejte na mírném ohni, dokud se nerozpustí a nezíská hladký a lesklý povrch.
16. Nechte polevu mírně vychladnout, pak ji nalijte a rovnoměrně rozetřete po povrchu dortu.
17. Dort dejte do chladničky, aby poleva ztuhla.
18. Poté odstraňte kroužek a fólii kolem něj.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento inspirativní recept na nepečený dort s mléčnou pěnou i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na Zdravé rychlé ovesné řezy s čokoládou bez cukru, bez pečení a bez výčitek!